Veste bună pentru minerii şi energeticienii din CEO

Angajaţii Complexului Energetic Oltenia vor putea în sfârşit să meargă gratuit la Baza de tratament de la Săcelu. Este vorba de cei 13.000 de mineri şi energeticieni din Complexul Energeti Oltenia care au dreptul prin contractul colectiv de muncă să intre fără bilet la bazinele în aer liber de la Săcelu. Acestea sunt deţinute de companie şi au fost amenajate în urmă cu puţini ani. Condiţiile sunt mult îmbunătăţite faţă de ceea ce era în urmă cu mulţi ani.

Taxe pentru restul cetăţenilor

Există şezlonguri, plajă cu nisip, cabine de duş, pontoane, iar bazinele sunt întreţinute în mod corespunzător. Dacă angajaţii CEO vor intra de sâmbătă gratuit la Săcelu, pentru restul cetăţenilor va fi obligatorie plata taxei de intrare. Taxa de intrare va fi de 13 lei, iar pensionarii, elevii şi studenţii vor beneficia de diferite reduceri. Vestea bună este că nu se va achita bilet de intrare pentru copiii sub 10 ani.

Statiunea Sacelu se afla pe DN 67; la 32 km NE de resedinta judetului Gorj; la 80 km V de Rm Valcea si la 20 km SV de Tg Carbunesti.

Complexul balnear este compus din:

– baza de tratament;

– spatii cazare in Hotelul Minerul cu o capacitate de 140 locuri; camere cu doua locuri, apartamente cu 4 locuri si grupuri sanitare proprii;

– spatiu pentru servirea mesei si bar;

– bazine in aer liber;

– plaja care a beneficiat de investitii de modernizare in anul 2013, alocate de CE Oltenia, putand oferi un cadru modern  si dotarile necesare petrecerii unui sejur placut: nisip fin, 100 de sezlonguri, umbrele, dusuri, grupuri  sanitare noi,  punct de prim ajutor si o terasa unde pot fi consumate produse alimentare si bauturi racoritoare  diverse.

Atestare:

Pe o inscriptie sapata in piatra, in anul 275 d.Hr, se specifica: “EGO MARCUS TIBERIUS MARCIANUS AESCULAPIO ET HYGIALE DEIS AQORUM POTENTIAM  DEDICO  SOLVEDUS  DEZIDERATIONEM  MEAE  POST  MERITO”.

In anul 1480, este atestata documentar de catre domnitorul Tepelus Voda.

 

Afectiuni care se trateaza:

–    afectiuni ale aparatului locomotor;

–    afectiuni neurologice periferice;

–    afectiuni ale sistemului nervos central;

–    afectiuni ale aparatului respirator;

–    afectiuni ORL;

–    afectiuni digestive, hepato-biliare si renale.

Tratamentul este prescris de catre medicul specialist fiziobalneoterapeut si se efectueaza sub directa supraveghere a cadrelor medicale competente. Baza de tratament este dotata cu sali ce contin aparatura de ultima tehnologie pentru terapie cu:

–   magnetodiaflux

–   curenti interferentiali diadinamici de inalta si joasa frecventa;

–   ultrasunete;

–   aerosoli individuali;

–   bai galvanice;

–   unde scurte;

–   masaj terapeutic si de relaxare;

–   bai calde la cada cu apa minerala;

–   kinetoterapie.

Posibilitatile de tratament la rece se rezuma la baile de soare si impachetari cu namol sapropelic. Pentru cura interna se foloseste izvorul “Caciulata”, iar in afectiunile oftalmologice “Izvorul de Ochi”. Ele sunt situate in albia raului Blahnita.

Un fenomen interesant pe care il prezinta apa celor patru bazine de la Sacelu este culoarea diferita pe care o capata in functie de anotimp. Studii de specialitate efectuate in cadrul Institutului de Inframicrobiologie Bucuresti, incepand cu anul 1979, au evidentiat faptul ca microorganismele care traiesc in aceste bazine si dinamica lor pe parcursul anului sunt principalele cauze care provoaca colorarea diferita a apei. Dintre acestea, bacteriile sulfuroase si fotosintetizante colorate de obicei in rosu si verde determină nuanta predominanta a apei.

Culoarea verde-deschisa sau verde-alburiu, din bazinul 3, este pusa pe seama proceselor de oxidare pe care le sufera apa de foraj ce patrunde in bazin. Apa din bazinul 4 poate suferi variatii bruste ale culorii. Ea poate fi zmeurie, roz-laptoasa, verzui-albicioasa sau verzui-inchisa, coloratia predominanta fiind data de bacteriile care se dezvolta in masa si care prezinta un caracter instabil, acestea inlocuindu-se cu mare viteza.

In cadrul statiunii Sacelu se poate beneficia de cazare si masa si pe perioada din afara sezonului care se incheie la data de 15 septembrie, inclusiv organizare de cursuri de formare profesionala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com