Varianta închiderii termocentralelor pe cărbune în 2021 ar echivala cu un genocid social în Gorj

Varianta punerii lacătului pe uşa Complexului Enegretic Oltenia ca urmare a neconformării la condiţiile de mediu ar arunca în haos un judeţ care este monoindustrial şi încă dependent economic de colosul energetic. O bună parte din economia locală este dependentă de salariile de la Complexul Energetic Oltenia şi de licitaţiile organizate de Complexul Energetic Oltenia: achiziţii de servicii, bunuri şi altele. Cifră de afaceri de un miliard de euro. Poate părea puţin raportat la un lanţ mondial de supermarketuri sau un colos din domeniul IT.

Politicienii locali au dormit

Cu toate acestea sunt sute de mii de familii şi sute de firme care depind de banii de la Complexul Energetic Oltenia. Efectele în plan social vor fi devastatoare, având în vedere că este vorba de 13.300 de salariaţi. Nici nu mai contează că ţara noastră va rămâne în beznă pentru o clipă sau poate se va trece pe import masiv de energie electrică, până la urmă încă mai există familii în ţară ca îşi trăiesc serile la lumina lumânării.

Iar gorjenii au un exemplu la îndemână în Valea Jiului(judeţul Hunedoara) unde localităţi întregi au fost grav afectate de pe urma restrângerii activităţii din minerit. Problema este că politicienii locali au ştiut că va veni la un moment dat şi ziua aceasta. Că va fi în 2021, că va fi în 2024 sau în 2030 – nu mai contează. Contează că nu au fost realizate niciun fel de alternative economice la minerit, care să asigure o tranziţie decentă şi mai puţin dramatică. Pentru unii politicieni soarta nu va fi atât de crudă: şi-au trimis de mult copiii în alte judeţe sau ţări.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com