Unul din acţionarii CEO ar putea fi iertat de datoriile uriaşe

Societatea pentru Închiderea şi Conservarea Minelor, unul din acţionarii nesemnificativi ai Complexului Energetic Oltenia ar putea fi iertată de datorii. Ministrul Finanţelor a dat asigurări că amnistia fiscală este gândită ca un mecanism de deblocare a unei părţi din economie. „Pentru a da o şansă acestor companii de stat de a fi parte reală la economie, s-a pus în discuţie o astfel de ştergere a acestor datorii istorice, nimic altceva. Ele, dacă au o astfel de situaţie, un restart practic, şansa de a face împrumuturi la bănci sau din piaţă, pentru a-şi finanţa proiectele pe care vor să le implementeze. (…) Vorbim de companii româneşti, de zeci de mii de angajaţi ai acestor companii, care trebuie să aibă mai departe un loc de muncă, nimic altceva. Cine a dus mai departe discuţia către persoane fizice a făcut-o în mod greşit, cei care au datorii la stat să le plătească, pentru că altfel vor plăti penalităţi”, a spus Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor.

Marii datornici

Pe primul loc al marilor datornici se află CN a Huilei, care are o restanţă de 3,7 miliarde lei, urmată de SC pentru Închidere şi Conservarea Minelor – tot o firmă de stat – care are datorii de „numai” 941,9 de milioane de lei, pe locul trei aflându-se SN CFR SA, cu datorii de 601,6 milioane lei.   Următoarele cinci locuri sunt ocupate, în ordinea mărimii datoriilor, de CE Huneoara – 431,3 milioane lei; SN a Cărbunelui – 301,7 milioane lei; Romaero – 183,84 milioane lei; Moldomin – 159 milioane lei şi Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) – 142 milioane lei.

Acţionarii CEO:

– Statul Roman reprezentat prin Ministerul Economiei (77,15%)

– Fondul Proprietatea SA (21,56%)

– Electrocentrale Grup SA (0.84%)

– Inchidere si Conservare Mine ( 0.44%)

CEO anunţă că nu are datorii

Potrivit unui comunicat de presă, CE Oltenia nu se regaseste in „lista publicata de ANAF in toamna trecuta cu principalele 500 de companii debitoare, cu obligatii restante” asa cum se arata in articolul mentionat ( lista se regaseste la adresa https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Informatii_R/primii500contributii_1_09112017.pdf” );

suma platita de CE Oltenia catre bugetul de stat, in anul 2017, se ridica la valoarea de cca 630 milioane RON, compania detinand Certificate de Atestare Fiscala emise de ANAF care arata ca nu figureaza cu datorii restante (CAF fara datorii la 05.07.2017 certificat de atestare fiscala din 12.10.2017 Certificate de atestare fiscala din 2017 );

suma platita de CE Oltenia catre bugetul de stat, in primele 6 luni 2018, se ridica la valoarea de cca 270 milioane RON, compania detinand Certificate de Atestare Fiscala emise de ANAF care arata ca nu figureaza cu datorii restante (certificat de atestare fiscala din 12.07.2018).

De asemenea, reamintim ca, datorita unui comportament echilibrat in gestionarea resurselor, CE Oltenia a inregistrat profit si in anul 2017, si in primul semestru al anului 2018, in conditiile achitarii tuturor obligatiilor fata de stat, fata de bancile finantatoare privind rambursarea de rate, dobanzi si comisioane,  precum si fata de furnizori, in termenele scadente de plata conform prevederilor contractuale, potrivit CEO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com