Unde ar putea ajunge cărbunele CEO, dacă se va implementa o nouă tehnologie

La nivelul Complexului Enegetic Oltenia se caută soluţii pentru obţinerea de noi surse de venit prin implementarea unor noi tehnologii. Se revine în fapt la una din soluţiile despre care s-a mai vorbit în urmă cu mai mulţi ani, chiar de către unii politicieni. De data aceasta revine în prim plan procesul de gazeificare, piroliză a cărbunelui. Astfel, ideea este ca prin tehnologia respectivă să fie redusă poluarea şi chiar să fie furnizat produsul finit către Complexul Energetic Hunedoara. CEH va avea pe viitor probleme mari în ceea ce priveşte asigurarea materiei prime pentru grupurile energetice pe huilă. Pentru a nu setrece la import de huilă se va putea obţine combustibil pe care şefii Complexului Energetic Oltenia vor să îl producă în carierele din Gorj.

Ce este gazeificarea

„Gazeificarea reprezintă procesul de transformare a materialelor care conțin carbon, cum sunt cărbunele, petrolul, biomasa și deșeurile, în gaze combustibile (monoxid de carbon și hidrogen) care conțin, în mod ideal, toată energia înmagazinată în materia primă. În practică, procesul de transformare a energiei are o eficiență de 70 – 90%.
Gazeificarea are loc prin intermediul procesului de descompunere termică a materialelor organice într-o atmosferă săracă în oxigen, pentru a împiedica arderea completă. Nu este prima oara când este abordat procesul de gazeificare a materialelor organice. Este bine cunoscut din perioada celui de-al doilea Raboi Mondial, când au funcționat aproximativ un milion de gazeificatoare pentru alimentarea cu combustibil a mașinilor, camioanelor, vapoarelor, trenurilor și a generatoarelor electrice din Europa.

Aducem în discuție și termenul de piroliză, definit ca: procedeu de transformare sau de descompunere chimică a substanțelor organice în condițiile unei temperaturi înalte și de nepătrundere a aerului. Prin transformarea pirolitică a deșeurilor iau naștere diverse produse dependente de componența materialului inițial, de parametrii de funcționare ai instalației, de condițiile de încălzire ale temperaturii de degazare (piroliză) și de durata reacției. În ceea ce privește tratarea deșeurilor s-au dorit printre altele următoarele avantaje ale pirolizei:
– procedee necomplicate, care să poată funcționa și cu cantități mici de prelucrare de până la 10t/h;
– posibilitatea recuperării energiei și materiei prime;
– posibilitatea de depozitare a produselor valorificabile în mod energetic;
– flexibilitatea față de diversele și schimbătoarele componente ale deșeurilor;
– evitarea în mare măsură a impactului asupra mediului”, potrivit educhange.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com