Un senator e revoltat pe salariile boşilor din CEO. Cere doi directori în loc de 11.

Un parlamentar de Gorj este nemulţumit de faptul că sunt prea mulţi directori în Complexul Energetic Oltenia. Scarlat Iriza, senator, este de părere că cei 11 directori care fac parte acum din conducerea dualistă a Complexului Energtic Oltenia, respectiv Directorat şi Consiliul de Supraveghere, ar putea fi înlocuiţi cu un director general şi cu un director adjunct. Iriza este nemulţumit că liberalii au contestat la Curtea Constituţională legea care scotea CEO de pe lista companiilor la care se aplica OUG 109, privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.

„Nu se poate aplica legea pentru că ea a fost contestată de PNL şi este la Curtea Constituţională şi cine ştie cât stă legea acolo. Dacă mă întrebaţi pe mine eu sunt adeptul desfoiinţării conducerii dualiste. Am şi avut o iniţiativă care a şi trecut. Eu cred că PNL este de fapt PDL-ul, care a dat Ordonanța 109 și a încărcat schema de conducerea a companiilor cu persoane care consumă bani fără folos din bugetul firmelor care au conducere dualistă. Sunt nemulţumit că în loc să fie 11 inşi nu e mai bine să fie un director general şi un adjunct. Spui că ăia conduc, nu 11 inşi cu salariu de parlamentar sau poate mai mult” a spus Scarlat Iriza.

CONSILIUL DE SUPRAVEGHERE al CEO

Bobâlca Cornel

Ghelasi Robert

Codescu Dan

Marin Florin

Micu Mirela-Cristina

Cudric Valentin

Fatu Simona-Carmen

DIRECTORAT

Boza Sorinel Gheorghe

Balacescu Ovidiu

Balasoiu Constantin

Vasile Dan

S-ar da „cep” la numiri politice

Pe de altă parte, liberalii susţin că prin eliminarea OUG 109 de la CEO se va da drumul la numiri politice de directori. Cu toate acestea, OUG 109 era în vigoare când Laurenţiu Ciurel a fost selectat manager privat. Ciurel fusese, anterior numirii în funcţia de manager al CEO, vicepreşedinte al PSD Gorj. Partidele vor găsi de fiecare dată o portiţă pentru a controla politic companiile publice, indiferent de legislaţie, în special pentru angajări.

CCR a admis sesizarea

„CCR a admis, astăzi, sesizarea PNL privind unele articole din Legea care modifică OUG referitoare la guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.

Încă de la data adoptării modificărilor, PNL  a susţinut că PSD vrea să readucă sub controlul său companiile de stat.

La vremea respectivă, președintele PNL Gorj, deputatul Dan Vîlceanu, a declarat , în plenul Camerei Deputaților, că „PNL a votat împotriva acestui act normativ pentru că readuce România la situaţia în care toate companiile de stat şi cele pentru care s-a început procedura pentru management privat vor reveni sub controlul PSD”, iar această măsură va determina înregistrarea de pierderi sau chiar insolvența companiilor care nu vor mai fi conduse de specialiști, ci de politicieni.

Curtea a statuat , astăzi, că PNL are dpretate și că modificările aduse ordonanței, în iunie anul trecut, sunt neconstituţionale.

Președintele PNL Gorj, deputatul Dan Vîlceanu, a precizat, după pronunțarea magistraților de la CCR, că acum conducerea Complexului Energetic Oltenia nu va mai putea fi supusă oficial factorului politic, în speță celor două partide aflate la guvernare, PSD și ALDE.   ”Conducerea CE Oltenia va fi în continuare selectată în baza OUG 109/2011 a guvernanței corporative și nu va fi politică, așa cum spera alianța PSD-ALDE.  Noi, cei din Gorj, știm însă că CE Oltenia nu a scăpat de presiunea politică și vedem cum PSD și ALDE dau târcoale directorului companiei, dar decizia CCR de astăzi este esențială, pentru că PSD-ALDE a încercat oficializarea acestui tip de comportament, de supunere politică a unei companii de stat.”, a declarat Dan Vîlceanu.”(comunicat de presă)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com