Un senator de Gorj dă de pământ cu ministrul Agriculturii pe tema dezastrului de la Staţiunea Pomicolă Târgu Jiu

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a primit o interpelare de la senatorul de Gorj, Florin Cârciumaru, pe tema situaţiei dezastruoase de la Staţiunea Pomicolă de la Târgu Jiu. În document se menţionează despre situaţia financiară grea în care se regăseşte staţiunea şi faptul că de la 200 de angajaţi s-a ajuns la 12.

„Stimate domnule ministru Petre Daea,

Ca și alte stațiuni pomicole din țară, Staţiunea de Cercetare și Producție Pomicolă Târgu Jiu este la un pas de desfiinţare, lăsând în urmă oameni fără locuri de muncă și multe datorii către bugetul statului și terți. Din 2009 şi până în prezent, conducerea instituţiei de cercetare în domeniul agriculturii, unitate de elită şi de prestigiu a Gorjului, aşteaptă să fie preluată de Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, în baza Legii nr. 45. Opțiunea de preluare a fost din partea Universității, existând o perioadă de 11 ani în care Facultatea de Inginerie a Mediului a funcționat în clădirile Stațiunii. A existat o Hotărâre de Guvern, în baza legii pentru reorganizare, aceasta revenea în acest caz Ministerului Educației, lucru care nu s-a întâmplat, invocând datoriile la bugetul statului ale stațiunii și care trebuiau achitate de Ministerul Agriculturii.

Însă din 2009 şi până în acest moment, nu s-a mai luat nicio decizie, unul dintre motive fiind lipsa normelor de aplicare pentru actele normative.

Ce alte piedici mai există în privința realizării acestui transfer și ce soluții aveți?

În tot acest timp, Staţiunea Pomicolă se adânceşte în datorii, funcționarea acestei unități riscând să devină, într-un timp destul de scurt, imposibilă. Instituţia de cercetare și producție de la Târgu Jiu are, în prezent, datorii istorice și penalități în valoare de 2,5 milioane de lei, Agenția Națională de Administrare Fiscală instituind popriri pe conturi. Situația este și mai gravă întrucât, cei 11 salariați rămași la Stațiunea de Cercetare și Producție Pomicolă Târgu Jiu înregistrează întârzieri mari la salarii.

Domnule ministru Petre Daea, ca un bun specialist cum vă cunosc, nu credeți că e vremea ca factorii decizionali din Ministerul Agriculturii sau cei din cadrul Academiei de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu Șișești” București să găsească, măcar în al 12-lea ceas, soluții pentru salvarea acestor stațiuni pomicole?

Staţiunea Pomicolă de la Târgu Jiu a împlinit anul acesta 57 de ani de existenţă. Pentru a salva ce a mai rămas din patrimoniul Stațiunii de Cercetare, Universitatea de stat „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu încă mai dorește preluarea acesteia, însă fără datorii.

Care este interesul real al Ministerului Agriculturii? De ce Staţiunea de Cercetare și Producție Pomicolă Târgu Jiu nu primește sprijin financiar pentru administrarea patrimoniului rămas? De ce nu luați o decizie concretă?

În momentul de față, Staţiunea de cercetare este ca un pacient care nici nu moare, nici nu trăieşte. Conducerea unității nu poate accesa credite bancare în vederea redresării acesteia pentru că nu are cu ce gaja, totul aflându-se în domeniul public al statului. Banii din cercetare, pepiniere, subvenţii APIA, chirii merg la ANAF, iar salariile angajaților sunt achitate parţial și cu întârziere. Singura sursa de venit o reprezintă doar veniturile proprii, care sunt nesemnificative în raport cu cheltuielile.

În ceea ce priveşte specialiştii de la Staţiunea Pomicolă din Târgu Jiu, situaţia este de-a dreptul dramatică. Dacă în 2005 erau 200 de angajaţi, în 2018 au rămas 12 salariaţi, din care unul este director executiv.

Instituția de la Târgu Jiu este principalul furnizor de ramuri altoi, în mod deosebit la nuci şi gutui, în toată ţara. Sunt societăţi private axate pe altoirea nucului, iar Staţiunea Pomicolă din Târgu Jiu, singura unitate care are colecţia de soiuri de nuc pentru producţia de ramuri altoi, este lăsată să moară.

Și în privinţa bazei materiale, situaţia este la pământ. În urmă cu 20 de ani, Staţiunea de cercetare deţinea 1.326 de hectare de teren, însă în prezent mai deține doar 174 de hectare.

O soluţie de salvare parțială a Staţiunii Pomicole ar fi acordarea de subvenţii pentru activitatea de cercetare și ștergerea datoriilor către bugetul statului. Există posibilitatea ca în anul bugetar 2019, Ministerul Agriculturii să găsească bani și pentru continuarea activității Staţiunii de Cercetare și Producție Pomicolă Târgu Jiu?

Oare, ce o să se întâmple cu cercetarea în agricultură, având în vedere că situația de la Târgu Jiu o regăsim și în alte județe din țară?”, potrivit interpelării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com