Un nou bir pe capul CEO

Potrivit unui comunicat al Complexului Energetic Oltenia, tarifele pentru apa folosita in procesul de productie sunt stabilite unilateral de catre Administratia Nationala Apele Romane – ANAR, fiind majorate periodic. Cu toate ca, la momentul actual, valoarea taxei pe apa uzinata este printre cele mai mari din Europa, un proiect de hotarare de guvern propune o noua crestere a acesteia.
Denumirea contributiei U.M. Nivelul contributiei (lei/U.M.) 

OUG nr.107/2002

Nivelul contributiei propus(lei/U.M.)

Proiect de HG, publicat la 15.10.2019

1.2. Operatori economici producatori de energie electrica si termica prin termocentrale, …. mii m3 24,00 29,52
1.3. Operatori economici producatori de energie electrica prin hidrocentrale, indiferent de puterea instalata, in regim de uzinare mii m3 1,10 1,35

Conform Legii nr.107/1996, CAPITOLUL II, Sectiunea 1, Art. 17. a), utilizatorii au obligatia „sa adopte tehnologii de productie cu cerinte de apa reduse si cat mai putin poluante, sa economiseasca apa prin recirculare sau folosire repetata,…”

Desi termocentralele ce apartin CE Oltenia respecta aceasta obligativitate, avand o functionare cu un grad de recirculare maxim posibil (prin turnurile de racire), in contractele impuse de ANAR nu se tine seama ca apa este reutilizata in Turceni, Isalnita si Craiova II, dupa ce a fost utilizata la Rovinari si nu se face diferenta intre apa efectiv consumata in procesul tehnologic si cea utilizata ca apa de racire in instalatiile centralelor electrice.

Impunerea la plata a serviciului de asigurare a apei brute la acelasi tarif pentru intreaga cantitate de apa prelevata nu corespunde realitatii, deoarece termocentralele sunt practic utilizatoare si nu consumatoare de apa, intrucat aproximativ 95 % din apa bruta captata este apa de racire si este integral returnata in emisarcuratata si tratata, cu indici de calitate imbunatatiti prin Statiile de Tratare Apa pentru a ajunge la parametrii optimi functionarii grupurilor energetice, restul de 5 % fiind apa consumata efectiv in procesul tehnologic.

Astfel, CE Oltenia plateste de 4 ori aceeasi apa folosita pentru racirea agregatelor, la preturi mai mari de 24 de ori decat alti producatori de energie, generand o crestere nejustificata a costurilor cu apa si, implicit, cresterea pretului de cost / MWh.

Politica de suprataxare are un efect negativ, afectand competitivitatea companiilor româneşti, in contextul in care, conform Directivei 60/2000 a Parlamentului si Consiliului European, apa folosita in scop energetic si pentru irigatii nu poate fi taxata.(comunicat CEO)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com