UCB a inventat rețeta de muls bani de la CEO! Universitatea a luat banii, Spitalul Judeţean a prestat serviciile!

Universitatea „Constantin Brâncuşi”(UCB) din Târgu Jiu a depistat anul trecut o reţetă senzaţională de făcut bani. Nu orice afacere a fost pusă la cale de conducerea instituţiei de învăţământ superior din octombrie 2016, ci una cu bani de la stat. Dar cei mai uşori bani îi face tot statul cu statul şi nu prea îi verifică nimeni, mai ales dacă partenerul cu banii este Complexul Energetic Oltenia, o eternă vacă de muls, indiferent de vreme şi de vremuri, politicieni sau manageri. S-ar putea spune că reţeta aplicată a fost una perfectă, raportat la serviciile prestate de UCB, adică unele greu cuantificabile şi care, în mare parte se reflectă în întocmirea de hârţogărie: adică ceea ce generic se numesc „servicii de cercetare”.

UCB a luat banii, Spitalul Judeţean a prestat serviciile prin subcontractare

Dacă şi-ar fi pus în aplicare ingeniozitatea şi în redresarea economică a universităţii şi în atragerea de studenţi, la fel cum au procedat cu mulsul banilor de la CEO, şefii UCB cu siguranţă că ar fi avut succes. Şi s-a lucrat impecabil, având în vedere că Universitatea „Constantin Brâncuşi” a primit cea mai mare parte a banilor din contractul în valoare de 139.337 de lei fără TVA, pentru proiectul denumit „Monitorizarea şi optimizarea mecanismelor de adaptare la dinamica factorilor profesionali a lucrătorilor din domeniul de activitate termo-energetic la SE Rovinari”. Potrivit documentaţiei elaborate de Complexul Energetic Oltenia, scopul achiziţiei a fost cercetarea ştiinţifică pentru optimizarea mecanismelor de adaptare la dinamica factorilor profesionali a lucrătorilor din domeniul de activitate termo-energetic şi necesitatea normalizării locurilor de muncă de reînnoire a avizelor de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite(sic!). Dar nu e vinovat cine cere bani pe tavă, ci cine plăteşte. Achiziţia serviciilor respective a fostt aprobată prin Hotărârea de Directorat numărul 85 din 27.10.2016(punctul 1.16), iar contractul a avut o durată de 6 luni de zile. Compania era condusă în perioada respectivă de Ionel Ilie, în calitate de preşedinte al Directoratului, iar UCB de rectorul Luminiţa Popescu.

Spitalul Judeţean: partea cea mai grea de executat, pe cei mai puţini bani

Interesant că toate serviciile cele mai grele prevăzute în contract, respectiv o serie de analize medicale pentru câteva zeci de angajaţi, un eşantion- ai Sucursalei Electrocentrale Rovinari au fost realizate de Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, prin intermediul unei subcontractări, atenţie, în valoare de 12.062 de lei. Serviciile de cercetare respective trebuiau să cuprindă monitorizarea noxelor: zgomot, pulberi, microclimat şi vibraţii şi o serie de analize medicale specifice: ecografii, examene psihologice, neurologice, oftalmologice, glicemie, colesterol, tensiune, EKG, audiometrie, radiografii pulmonar, etc.

Bomba: toţi banii s-au dus pe salariile a 10 inşi din UCB

Bomba vine abia în legătură cu modul în care a fost cheltuită cea mai mare parte a banilor. Atenţie, din 139.337 lei, 12.062 au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, pentru efectuarea de analize şi grosul de 101.560 de lei au reprezentat salarii pentru personalul UCB implicat în proiect. Adică, reţeta perfectă de a face bani mulţi cu hârţogărie şi cu munca altora(Spitalul Judeţean). Cooronatorul proiectului, un profesor universitar din UCB, a primit suma de 13.750 de lei, în calitate de expert 1, pentru participarea la proiect. Alţi doi profesori ucebişti, expert 2, au primit fiecare câte 11.000 de lei. În total zece angajaţi ai Universităţii „Constantin Brâncuşi” au fost salarizaţi în proiect, suma totală cheltuită cu lefurile acestora fiind de 101.560 de lei, adică cea mai mare parte a bugetului. După cum lesne se poate observa, cei mai mulţi bani au fost cheltuiţi pentru asigurarea salariilor profesorilor de la UCB, din totalul de peste 139.000 de lei. Potrivit contractului, determinările de noxe trebuiau realizate de 3 ori. Şi nu sunt promele proiecte şi cercetări achitate de UCB. Cum au fost valorificate acestea, poate se va verifica la un moment dat de către organele abilitate.

Andrei Pavel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com