Turiști din întreaga țară sunt așteptați la Festivalul tocanului, la Novaci

Primăria și Consiliul Local al orașului Novaci și Casa de cultură Novaci organizează în data de 6 octombrie 2019 a doua ediție a Festivalului ”Tocanul de Novaci”. În această zi locuitorii orașului Novaci, cât și turiștii, vor putea vedea spectacolul susținut de Ansamblul Folcloric ”Nedeia” al Casei de Cultură Novaci și cel mai important să guste din gustosul și tradiționalul tocan de oaie.

Festivalul ”Tocanul de Novaci” va începe la ora 11:00 și pe parcursul zile vor avea loc mai multe activități, printre care: expoziții cu vânzare ale producătorilor locali, dar și gastronomie locală, spectacole folclorice, expoziții cu vânzare ale unor artiști populari, ateliere de creație. Cei care vor participa duminică 6 octombrie 2019 în Novaci la a doua ediție a Festivalului Tocanului vor avea posibilitatea să vadă cum se prepară tocanul de oaie, dar și să îl guste.

21 de familii novăcene vor prepara tocan pentru turiștii care vor vizita zona, trei dintre acestea dorind să ofere gratis o porție de tocan. Dacă anul trecut la prima ediție, festivalul s-a bucurat de prezența a 7000-8000 de participați, anul acesta organizatorii speră la mai mult. Asociația Gal Parâng va fi prezentă cu expoziții de produse tradiționale, dulceață, pâine pe vatră, cozonac de casă, plăcintă cu brânză, dulceață, dar și produse lactate (cașcaval, smântână și unt).

Scopul acestui festival este atragerea turiștilor în număr cât mai mare în zonă pentru a promova satul românesc, obiceiurile ciobanilor, dar și mâncarea tradițională. Ideea înfințării acestui festival a avut-o anul trecut primarul orașului Novaci, Dumitru Leuștean care vrea să arate cât de active sunt familiile de ciobani. Creșterea oilor se face din tată în fiu și chiar dacă copii au terminat diferite facultăți la nivel național s-au întors tot acasă pentru a se ocupa de creșterea oilor.

Cei care vor fi prezenți duminică 6 octombrie 2019 la Novaci au posibilitatea să afle și câteva dintre secretele care stau la baza realizării unei mâncări gustoase. Carnea, seul, fiertul mult, dar și gătitul unei cantități mari sunt doar câteva dintre aceste secrete.

Partenerii evenimentului sunt Asociația Crescătorilor de Ovine și Bovine Novaci, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Acasă la Brâncuși, Asociația Gal Parâng, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Ansamblul Folcloric Artistic Profesionist Doina Gorjului, Școala Populară de Artă Târgu Jiu, Liceul Teoretic Novaci și Școala Gimnazială Novaci.

 

Sărbătoare pentru zona de sub munte

 

Festivalului Tocanului organizat la Novaci, jud. Gorj, se vrea a fi sărbătoarea care promovează bunele practici ale crescătorilor de animale în ceea ce priveste pregătirea unor produse gastronomice cu specific local precum ”tocanul de oaie”, care dezvăluie adevărata față a oamenilor munților văzuți  rar la distracții, în suflet cu sentimentul sacru al apartenenței la comunitatea păstorilor și mai ales dragostea și respectul novăcenilor pentru păstrarea traditiilor locale.  Autoritățile locale alaturi de Asociația Crescătorilor de Ovine și Bovine Novaci, dornice de a aduce tineretul acasă, de a păstra acea puritate a localnicilor generată de viața trăită la țară și-au propus a demonstra că la Novaci încă mai există tradiție, că în familiile de păstori se mănâncă sănătos gătindu-se după  retete folosite de sute de ani, că novăcenii știu a învârti hora și a iubi frumosul.

Evenimentul se adresează tuturor accelora care doresc să își alimenteze sufletul cu entuziasmul unor oameni modești, simpli prin vorbă, port și acțiune, hotărâti, pe care nu-i poți înțelege decât dacă ai trăit alături de ei, dacă le asculti păsurile și le citești sufletul.

Pentru fiecare cioban adevărat tocanul este preparatul culinar care presupune a avea carne de oaie de cea msai bună calitate. Oile sacrificate pentru tocan nu trebuie să fie neapărat tinere, trebuie să fie grase și sănătoase. Sacrificarea acestor oi nu se face pentru bani, ci pentru întinerirea turmei sau pentru a o micșora.

Ciobanii autentici iubesc oile și le sacrifică rar, preferă să le vândă, uneori pe bani puțini decât să le vadă în agonia morții. Festivalul Tocanului este momentul în care concurența între ciobani atinge culmi nebănuite, pentru că fiecare dorește să aducă în fața oaspeților veniti la Novaci, produs de cea mai bună calitate. Prezența la  festival este o mândrie  de neam. Este exclus ca vechile familii de păstori să nu aibă reprezentanți.

Acum este zarvă mare printre novăceni: cu pregatirea unor produse din lapte, cu pregătirea costumelor populare, cu transmiterea unor imagini ale propriilor turme pentru proiecții pe ecranele scenei. Se fac propuneri pentru programele artistice. Ca organizator nu poți decat să te bucuri când asculti tot felul de propuneri, de idei, totul însemnând de fapt INTERES pentru sărbătoarea tradiționala aflată la a doua ediție, ”FESTIVALUL TOCANULUI”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com