Trei județe organizează un festival cultural în Gorj

Clusterul Bio Oltenia în parteneriat cu Consiliile Județene din Dolj, Gorj și Vâlcea și comunele Goiești, Murgași, Melinești, Farcași și Talpași din Dolj, Ghioroiu, Zătreni, Sinești, Livezi, Alunu, Grădiștea, Mateești, Slătioara și Vaideeni din Vâlcea, Dănciulesti, Stejari, Logrești, Bustuchin, Roșia de Amaradia, Prigoria, Bumbești Pițic, Alimpești, Baia de Fier și Polovragi din Gorj, Asociatia Rosslyn din Craiova precum și Comunitatea Proud To Be Roumanian vă invită la Deschiderea Festivalului Cultural “ Dealul Muierii” ce va avea loc în comuna Polovragi, județul Gorj,  în sala Căminului Cultural începând cu ora 12.00, 21 iunie 2022.

Coregraful Andreea David, reprezentantul  Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj este printre organizatorii acestui eveniment, iar fetele din cadrul Ansamblului Folcloric “Cheile Oltețului” din Polovragi participă la drumul care se va face din Baia de Fier și Polovragi în satul Cruci din comuna Goiești, județul Dolj.

Festivalul cultural Dealul Muierii va fi organizat în fiecare an în perioada 21 – 26 iunie, anul acesta fiind realizată prima ediție. Brandul Dealul Muierii pune în valoare o legendă din trecut când femeile, care erau ascunse de teama turcilor în Peștera Polovragi, Peștera Frumoasa de pe Valea Cernei din Vaideeni și Peștera Muierii din Baia de Fier, și care nu mai aveau cu ce se hrăni și începuseră să se îmbolnavească și să moară, au ieșit din peșteri și au plecat pe Dealul Muierii către Garnizoanele turcilor stabilite pe Cetătile dacice de la Alunu și Grădiștea. În drum spre Garnizoanele respective,  li s-au alăturat și alte femei, ajungând la peste 3000, acestea fugărindu-i pe turcii stabiliți la  Alunu și Grădiștea, până i-au scos din țară.

Cele 43 de tinere vor înnopta în locații aflate pe Dealul Muierii,  în satul Ruget din Roșia de Amaradia, Fântâna Rece din Bustuchin, satul  Obârșia din comuna Dănciulești și Cabana Balaci din Farcaș, vor fi organizate seri culturale cu foc de tabără unde vor fi puse în valoare povești ale locului, tradiția și folclorul specific și gastronomia locală.

Prin punerea în valoare a legendei se dorește crearea unei Destinații turistice prin asocierea celor 24 de comune, dezvoltarea unui brand local și dezvoltarea turistică a zonei.

Festivalul se va încheia cu un spectacol de muzică populară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com