Trebuie asumat sau nu politic managementul CEO?

Politicienii au luat cu asalt în ultima perioadă Complexul Energetic Oltenia, după o perioadă de relativă aşteptare în privinţa imixtiunii politicului în viaţa economică a companiei. Cât timp va exista Complexul Energetic Oltenia politicienii nu vor avea niciun fel de interes să se zbată să aducă investitori şi să promoveze alternative economice. Ştiu că încă se mai poate profita de pe urma companiei, cu angajări, licitaţii şi în alegeri şi nu sunt inetesaţi să muncescă şi pentru viitor.

Ce va mai exista în Gorj după Complexul Energetic Oltenia?

Există destule voci în momentul de faţă care susţin că guvernanţa corporativă a fost doar una formală pentru că politicul şi-a făcut oricum loc la colosul energetic. În afara de Sorinel Boza, managerul societăţii şi preşedintele Directoratului companiei, aproape toţii şefii pot fi legaţi de un partid sau altul. Până şi membrii Consiliului de Supraveghere fac parte dintr-un anumit tip de clientelă. Este vorba însă de clientela „gulerelor albe” care se roteşte prin posturi de conducere pe la companii de stat.

Pe de altă parte există destui susţinători ai revenirii politicului, făţiş, în fruntea Complexului Energetic Oltenia, în fapt o revenire a membrilor de partid la conducerea firmei. Unii dintre directori sunt deja membri ai principalului partid aflat la guvernare. Ideea vehiculată este ca şefia CEO să fie asumată politic pentru a se duce la îndeplinire propunerile din programul de guvernare, iar după alegeri să vină un management susţinut de viitoarea putere politică.

Sunt câteva nelămuriri…

Ce nevoie are compania de şefi politici pentru că este vorba de o activitate strict economică, care ar trebui să fie făcută de specialişti în economie şi energetică.  A doua că firma are nevoie de cei mai buni specialişti în domeniu. Nu contează care este culoarea politică a acestora sau dacă simpatizează sau nu cu cineva din politică. A treia problemă este că firma nu trebuie subordonată intereselor partidelor politice, din moment ce producerea şi vânzarea de energie nu au, teoretic, legătură cu partidele politice şi cu orice tip de alegeri. Politicienii şi grupurile de interese gravitează însă în continuare în jurul Complexului Energetic Oltenia pentru angajări şi pentru lcitaţiile de milioane, zeci şi sute de milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com