Transmiterea indexului ține factura sub control

Prețurile uriașe la energia electrică și gazele naturale afectează întreg mapamondul și, în special, Europa. Evident că și România se confruntă cu aceeași criză! Chiar dacă autoritățile s-au străduit să-i ajute pe români cu plata facturilor, legislația mai mult încurcă decât ajută! De aceea, cea mai simplă soluție de a ține facturile ”în frâu” este de a transmite lunar indexurile la consumurile de curent și gaze.

O factură, în special la energie electrică, este greu ”de digerat” și aceasta pentru că ea nu conține doar prețul ”curentului”, ci are multe alte componente: taxele către stat, ”eco-taxele” (certificatele verzi și bonusul de cogenerare), tarifele de transport (pe liniile de înaltă tensiune) și cele de distribuție (pe ”sârmele” care ajung la priză și întrerupător) etc. Autoritățile s-au gândit că omul trebuie să știe pe ce dă banii! De aceea și sunt facturi atât de voluminoase, de câteva pagini!

Este ca și cum pe bonul de la benzinărie ar fi fost scris: costul petrolului, costul transportului petrolului pe vapoare, costul de rafinare al petrolului, costul depozitării benzinei și motorinei, cât reprezenta ”centul pe litru”, cât era ”taxa de drum”, cât înseamnă acciza și TVA-ul etc. Probabil că, în aceste condiții, bonul la benzinărie ar fi fost la fel de voluminos ca factura la curent! Până la urmă, pe om îl interesează prețul final la carburanți! Și, în funcție de acesta, hotărăște dacă își va folosi mașina proprie sau va merge cu transportul în comun!

La fel ar trebui să fie și la curent electric și gaze naturale! Pe factură ar trebui să apară doar prețul final, plătit de consumatori. Restul componentelor ar trebui să rămână doar subiect de dezbatere pentru specialiști, analiști, presă etc.!

Totuși, în final, factura are două componente mari: prețul și numărul de kilowați consumați.

Pentru că asupra prețului nu putem interveni, ne rămâne a doua componentă: numărul de kilowați. Pentru a ține sub control valoarea facturii, primul și cel mai simplu pas îl reprezintă citirea lunară a indexului de consum și transmiterea lui către furnizor. În acest fel, se va plăti exact energia consumată, nu un consum estimat.

De menționat că, potrivit Institutului Național de Statistică (INS), din cheltuielile de consum, un român cheltuiește 15,5% pe locuință, apă, electricitate, gaze și alți combustibili. Potrivit Eurostat (biroul de statistică al Uniunii Europene), întreținerea locuinței, unde este inclus și consumul de curent și gaz, reprezinta, în anul 2020 (ultimul pentru care există date statistice), 9% din coșul de consum al românilor. Probabil din acest motiv, monitorizarea consumului de utilități nu a fost o preocupare majoră pentru consumatori până acum, când energia s-a scumpit extraordinar de mult și inflația a erodat din puterea de cumpărare a românilor. Spre exemplu, sub 30% dintre consumatori citesc și transmit indexul de consum la energie electrică și la gaze naturale. Adică, aproximativ 1 din 4 clienți transmit indexul lunar!

Dar, cunoașterea propriului consum ajută la evaluarea costurilor, la planificarea lor și, în final, la reducerea risipei de energie. Nu se poate observa dacă e ceva în neregulă cu echipamentele din casă, cu contorul sau cu obișnuințele de consum, dacă nu avem o măsurătoare corectă!

Prețul energiei este în continuare plafonat, pentru majoritatea consumatorilor casnici, conform reglementărilor în vigoare. După estimările făcute de ANRE (reglementatorul pieței de energie), vor continua să beneficieze de formule de plafonare peste 8,3 milioane de gospodării.

Totuși, este păcat să plătească un român niște milioane de lei vechi în plus la curent, doar pentru că lasă lumina aprinsă aiurea! Oamenii ar trebui să știe cât consumă și pentru a ști că pot să plătească mai puțin, doar reducând risipa! 10 lei mai puțin pe lună, înseamnă 120 de lei mai puțin pe an plătiți pentru energia electrică. Banii ar putea fi cheltuiți mai cu folos! Până la urmă, este măcar reconfortant să știi că poți să-ți cumperi ceva doar cu banii economisiți prin reducerea risipei la ”lumină”! Dar, pentru aceasta, este nevoie să transmitem lunar indexul la furnizorii de energie electrică și gaze naturale!

Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie – ACUE a lansat chiar și un site dedicat – www.autocitiri.ro -, în care se regăsesc detalii inclusiv privind cum se citește contorul, în funcție de tipul care este instalat. (focus-energetic.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com