Târgul Meşterilor Populari din România, la Târgu-Jiu

Săptâmâna viitoare, gorjenii au posibilitatea de a-şi achiziţiona produse tradiţionale, de artizanat şi nu numai. În centrul municipiului Târgu-Jiu se va desfăşura cea de-a XII-a ediţie a Târgului Meşterilor Populari din România, fiind prezenţi peste 40 de meşteri.

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc marţi, 22 august, la ora 10.00 pe Strada Victoria Pietonal. Manifestarea este organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.

La ediţia din acest an sunt aşteptaţi foarte mulţi meşteri din ţară care vin pentru prima dată la Târgu Jiu cu produse senzaţionale. Constantin Murgăceanu din Olt cu ceramică, Ovidiu Teodorescu din Dâmboviţa cu metaloplastie, Cristina Irimescu din Vâlcea cu costume populare şi Elena Băniceru din Dâmboviţa cu pictură pe sticlă, sunt doar câtiva dintre meşterii care vin pentru prima dată la Târgu Jiu.

Ovidiu Teodorescu din Dâmboviţa spune că pasiunea vieţii lui este sculptura în metal, iar noutatea operei sale, alcatuită în majoritate din icoane, stă în metoda folosită. Pe un suport de plastilină, aşază foaia de alamă sau de cupru, pe care apoi o bate până când aceasta cedează şi ia forma dorită. De peste 30 de ani, artistul Ovidiu Teodorescu transformă metalul în artă. El deţine şi un record în spaţiul ortodox, icoana intitulată „Naşterea Domnului” (97 cm/55 cm), realizată în alamă, fiind, se pare, cea mai mare lucrare de acest gen.

Cristina Irimescu, meșter popular din Vâlcea a făcut ca portul unguresc din Oltenia să fie recunoscut peste tot în România. La Vaideeni ținuta este unul dintre lucrurile prioritare, spune meșterul popular. S-a format şi un obicei acolo…cununia civilă să fie făcută în costum popular.

Marius Mihuţ de la Bihor cu vioara cu goarnă, Rozalia Gheorghesi Graur din Mureş cu împletituri pănuşi şi Mathe Deneş cu ceramică de Hargita, dar şi alţi meşteri extrem de talentaţi din Hunedoara, Suceava, Bistriţa Năsăud, Neamţ, Argeş, Olt, Alba, Cluj, Mehedinţi, Bucureşti, Dolj şi Mureş sunt aşteptaţi din 20 august la Târgu Jiu.

Târgul va funcţiona pe toată durata săptămânii 21-27 august 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com