Tâlhările pot pune în pericol viaţa victimei

Tâlhăria este una dintre infracțiunile cu grad ridicat de violență, efectele sale fiind atât de natură fizică cât și de natură psihologică, prin frica ce se instalează imediat după comiterea faptei și care persista mult timp după aceasta, uneori chiar ani de zile.

Din practica judiciară rezultă că cele mai multe tâlhării sunt comise în locurile publice sau în spațiile comune ale imobilelor. Strada este locul principal al comiterii infracțiunilor de tâlhărie. Mijloacele de transport în comun, spațiul dintre blocuri, scările de bloc și lifturile dar și parcurile sunt locuri în care infractorii așteaptă ocaziile potrivite pentru a ataca victimele și a le deposeda de anumite bunuri.

Tâlhăriile în spații închise

Chiar dacă  numărul lor este mai mic decât al tâlhăriilor stradale, tâlhăriile în spații închise au, de regulă, consecințe mai grave. Astfel, amenințarea, constrângerea sau violența fizică folosite în scopul de a obține bani sau alte valori constituie o tâlhărie, indiferent dacă acțiunea a reușit sau nu, în acest ultim caz, vorbim despre tentativa de tâlhărie – care se pedepsește, de asemenea. A amenința un lucrător comercial în benzinării, farmacii sau chiar unități bancare cu scopul de a obține banii din casă este o infracțiune gravă, chiar dacă sunt folosite arme de jucărie, cum se întâmplă de multe ori. Cei ce stau de ,,șase” dar și cei ce furnizează informații punctuale pentru a ajuta la comiterea infracțiunii (de exemplu, cum și când sunt transportați banii, unde se află camerele de supraveghere etc.) sunt și ei considerați complici și răspund penal pentru tâlhăria comisă.

De la intenții la fapte penale

Uneori tâlhăriile nu sunt în planul infractorilor. Intenția poate fi de a fura sau de a agresa sexual victima. De pildă, un hoț prins asupra faptei poate reacționa violent față cel care l-a prins, de frică sau din dorința de a păstra bunul obținut. Un agresor sexual după ce și-a violat victima pleacă de la locul faptei cu un telefon mobil sau cu bijuteriile acesteia, profitând de imposibilitatea acesteia de a se apăra sau de starea de șoc în care se găsește. Sunt cazuri în care vorbim de comiterea a două sau mai multe infracțiuni, dintre care una va fi cea de tâlhărie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com