Sindicate CEO: Strategia energetică nu va fi un document imperativ, ci unul orientativ

Liderii de sindicat din cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie sunt de părere că viitoarea strategie energetică a ţării va avea un caracter orientativ şi nu va fi un document imperativ. Chiar dacă va fi aprobată prin lege sau prin Hotărâre de Guvern, strategia energetică a ţării va trasa doar direcţiile de dezvoltare în sectorul energetic. Nu ar surprinde pe nimeni dacă strategia nu se va concretiza sau dacă nu va fi luată în calcul în viitor. Dumitru Pârvulescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, este de părere că sunt câteva probleme ale Sistemului Energetic Naţional care sunt greu de rezolvat. În primul rând statul a lăsat din mână modul în care au evoluat investiţiile în energie regenerabilă care au depăşit acum ca putere 5.000-6.000 de megawaţi.

Strategia e pe site

Strategia a fost prezentată doar liderilor din coaliţia aflată la guvernare şi urmează să fie supusă dezbaterii publice, fiind în prezent postată pe siteul Ministerului Energiei. Cel mai probabil, strategia enegretică va fi aprobată printr-o Hotărâre de Guvern. Documentul propune o cotă de maximum 30% pentru energia pe cărbune în următorii ani, dar nu mai puţin de 18% din total, după cum a anunţat secretarul de stat din Ministerul Energiei, Doru Vişan.

Vâlceanu critică strategia

„Avem o nouă, dar veche strategie energetică a țării, cu mai puține pagini. A fost pusă în dezbatere publică Strategia energetică a României, care arată problemele din sistemul energetic, dar nu și soluții.

Fraze lungi și cuvinte așezate frumos, care sună interesant, nu înseamnă decizii și soluții! Și documentul din 2016, și cel de astăzi conține planuri, nu și decizii, nu și cum se face!

Actualul guvern a avut nevoie de mai bine de un an, pentru că ultima strategie a fost lansată în decembrie 2016, de un alt ministru, pentru a copia elementele principale și chiar paragrafe întregi din vechiul document, pe care-l prezintă ca fiind viziunea PSD-ALDE.

Au fost copiate inclusiv greșeli, aspru criticate atunci de PSD. Din strategia la care a contribuit și secretarul de stat din Gorj, Andrei Maioreanu, aflăm că CE Oltenia are 15 perimetre miniere, iar pe site-ul CE Oltenia apar doar 12.

României nu-i lipsesc strategiile, însă lipsește voința politică.

Dar sunt două lucruri pe care PSD-ALDE le poate face acum, fără a avea nevoie de o strategie energetică a țării: poate vota pentru Legea Holdingului, care permite utilizarea resurselor într-un mix energetic, și poate depolitiza companiile de stat.

Mix energetic și depolitizare, aceasta este strategia!”, potrivit unei postări a deputatului de Gorj, Dan Vâlceanu.

Proiectul de strategie energetică se poate descărca aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com