Străinii ar putea primi permis de muncă mai uşor în România. În Gorj au ajuns deja muncitori vietnamezi

Un grup de parlamentari vrea să modifice legislaţia pentru a permite mai uşor importul de forţă de muncă. Astfel, muncitorii străini vor putea obţine mai uşor permisul de muncă în ţara noastră. Patru milioane de români au plecat la muncă în străinătate, iar alţi români continuă să îşi caute un loc de muncă mai bine plătit în afara ţării. Şi în Gorj au apărut muncitori din afara ţării. Ultimii sosiţi au fost aduşi din Vietnam, la Termocentrala Rovinari, unde executau o lucrare pentru o firmă care a câştigat un contract la CEO. Cel mai probabil salariile plătite vietnamezilor erau mai mici decât ale unor muncitori români.

„Împreună cu mai mulți colegi din PNL am depus o inițiativă legislativă care să permită importul de forță de muncă. Din păcate, sunt zone în economie unde nu este forță de muncă. Peste 4 milioane de români, potrivit statisticilor oficiale, au plecat la muncă în străinătate. Am trecut de la criza locurilor de muncă la criza forței de muncă și nu pentru că au fost create suficiente locuri de muncă, ci pentru că românii pleacă în străinătate. Această lege vine după consultarea mediului economic. Sunt exemple și în județul Gorj, unde un investitor care oferea câteva zeci de locuri de muncă într-o croitorie în mediul rural nu a găsit oameni și a plecat. Gândiți-vă că sunt foarte multe situații de acest fel în țară, iar pierderile sunt extrem de mari. Pe termen lung avem nevoie de o strategie pentru ca instituțiile de învățământ din România să școlarizeze în domeniul în care mediul economic are nevoie, în funcție de specificul zonei. Dar pe termen scurt, pentru soluționarea problemelor forței de muncă este nevoie de câteva reglementări.

Potrivit acestei legi, un străin va primi permis de muncă în România mai ușor. Un lucrător străin va putea să își prelungească dreptul de ședere dacă prezintă un contract individual de muncă cu normă întreagă. Prin această lege suspendarea pe o perioadă de cinci ani, 2018-2023, a unor articole din Ordonanța nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României și pentru modificarea și completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România, care nu permit importul de forță de muncă sezonieră. Sunt suspendate astfel prevederi legate de limite de salariu sau de atestarea studiilor în țara noastră”, potrivit deputatului de Gorj, Dan Vâlceanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com