Statutul “Minerului” și noi modificări ale Legii minelor, prezentate Ministerului Economiei, în prezența sindicatelor

Potrivit unui comunicat de presă, senatorul PSD, Florin Cârciumaru, și senatorul ALDE, Scarlat Iriza, au facilitat, la începutul săptămânii, o întâlnire de lucru, la București, între liderii unor sindicate din Complexul Energetic Oltenia și specialiștii Ministerului Economiei, coordonați de secretarul de stat Simona Stana Țeighiu-Jurj. Din partea partenerilor sociali au participat la întrunirea de la Minister Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie, Nelu Roşca, preşedintele Sindicatului “Liber” Cariera Roşiuţa, dar și lideri de sindicat din alte zone.

„Principalele subiecte dezbătute cu oficialii de la Ministerul Economiei au fost legate de posibile noi modificări ale Legii minelor și implementarea Statutului lucrătorilor din industria minieră. Modificările, amendamentele și proiectul susținut de senatorii PSD-ALDE, Florin Cârciumaru și Scarlat Iriza, privind legiferarea Statutului lucrătorilor din industria minieră, au fost dezbătute și analizate de responsabilii din Economie, întâlnirea de la Minister dovedindu-se a fi una constructivă pentru solicitanți.

Cu susținerea celor doi senatori de Gorj, sindicatele au propus spre analiză introducerea unui nou articol la Legea minelor, care să facă trimitere la Statutul lucrătorilor din industria minieră, statut în curs de elaborare. Totodată, au fost reluate în discuție și probleme mai vechi din sectorul minier, care vizează, unele dintre ele, redeschiderea perimetrelor închise sau în curs de conservare. Sindicaliștii din minerit și energie au ridicat și problema procesului lent de acordare a titlurilor de proprietate, precum și găsirea unui cadru legal încât negocierile administrației Complexului Energetic Oltenia cu proprietarii terenurilor în prag de exploatare să se realizeze mai rapid.

De asemenea, delegația de la Gorj a primit acceptul de la Ministerul Economiei și în ceea ce privește introducerea unui amendament la Codul Silvic pentru a facilita exploatările miniere.

“La articolul 36, după alineatul ( 5) se introduc doua noi alineate, alin (6)  si (7), cu următorul cuprins:
(6) Beneficiarul scoaterii definitive din fondul forestier național a terenurilor necesare realizării lucrărilor miniere de interes național si de utilitate publică de exploatare a zăcămintelor de lignit este operatorul economic cu capital integral sau majoritar de stat, in cazul terenurilor forestiere achiziționate de acesta sau statul român în cazul terenurilor care au făcut obiectul exproprierii.

(7) Prin excepție de la alin. (2), reducerea fondului forestier național prin scoaterea definitivă a terenurilor pentru realizarea lucrărilor menționate la alin (6) se realizează fără compensare și se aprobă prin hotărâre a Guvernului”, se arată în amendamentul propus la Codul Silvic.

Menționăm că, preşedintele Comisiei pentru administraţie publică şi organizare a teritoriului din Senat, Florin Cârciumaru, deputatul Mihai Weber, senatorul ALDE de Gorj, Scarlat Iriza, și Sindicatul “Liber” Cariera Roşiuţa intenționează să organizeze, în municipiul Motru, în următoarea perioadă, o dezbatere amplă a tuturor problemelor ridicate de salariații Complexului Energetic Oltenia, întrunire la care să participe ministrul Energiei, Toma Petcu, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu și liderul de sindicat Bogdan Iuliu Hossu”.(comunicat de presă)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com