Specialiştii pleacă pe capete din CEO. Cine îi poate opri?!

Toată lumea spune „Fără minerit şi termocentralele pe cărbune nu se poate!”. Este adevărat. Dar nimeni nu spune „Fără mineri şi energeticieni nu se poate!”. Nici nu mai este nevoie de inamici pentru Complexul Energetic Oltenia, verzi, roşii sau galbeni, dacă oamenii încep să plece. Compania sucombă încet, dar sigur, din interior. Toată lumea aşteaptă rezultate, dar fără investiţii Complexul Energetic Oltenia nu are viitor: va ceda mai devreme sau mai târziu. Sunt nişte bani la 6 luni. Nu a vorbit nimeni să îi împartă pe jumătate astfel: jumătate pentru angajaţi, jumătate pentru investiţii necesare, deschidere de fronturi de lucru şi retehnologizare şi mentenanţă utilaje.

Cel mai important capital la CEO sunt oamenii

Directorii sau managerii, indiferent de nume, dacă nu au înţeles acest lucru, atunci sunt promotorii falimentului companiei. Oricât de multe vorbe frumoase ar spune, comunicarea nu ţine de foame şi oamenii încep să plece. Nu mai aşteaptă să se roage careva de ei să rămână, ci fac o simplă comparaţie. Cât primeşte acelaşi specialist la un alt loc de muncă în ţară sau în afara ţării. Când e pus totul în balanţă şi minerul sau energeticianul iese pe plus dacă pleacă, ei bine nu va mai ezita, aşa cum ezită şefii unităţii de multe ori, să se ocupe cu adevărat de problemele angajaţilor şi le tot amână şi le tot rostogolesc de la un an la altul.

E simplu când angajaţii sunt doar nişte cifre

Managerii Complexului Energetic Oltenia probabil că nu consideră o problemă depopularea companiei. Îşi fac doar un calcul simplu, că oricum o să mai vină programe de restructurare, că şi aşa suntem prea mulţi şi o să primim din nou în plic de la acţionari că trebuie să mai facem disponibilizări. Un calcul simplu, dar niciodată corect fundamentat. Pierderea specialiştilor nu e oare o problemă? Şi aici se găseşte un răspuns cu şcolile profesionale, dar în câţi ani se formează un bun specialist. Cine îi formează pe cei care vor fi angajaţi. Dacă vor fi vreodată atrase forţe proaspete.

Exodul continuă

Unii lideri de sindicat privesc îngrijoraţi la ce se întâmplă, chiar dacă nu mai au mult până la pensie şi, teoretic, nu ar mai trebui să le mai pese: „Cinci au plecat din Termocentrală după disponibilizări! Pe mine unul mă sperie fenomenul acesta. Nu e săptămână în care să nu aud colegi care să vorbească despre un alt loc de muncă sau despre cum a plecat cutare. Nu este de ignorat acest aspect. Au plecat specialişti. Oameni care au stat şi au sperat, dar când au pus în balanţă nu au mai ezitat. Au plecat inclusiv ingineri şi după disponibilizări. Nu i-au mai interesat niciun fel de salarii compensatorii”, a declarat Doru Crăete, lider de sindicat în cadrul Termocentralei de la Rovinari.  Mai sunt alte zeci de angajaţi care anul acesta au decis să renunţe la meseria de miner sau de energetician. Unii au plecat pentru un loc de muncă în ţară, alţii în afara ţării.

Andrei Pavel

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com