Solicitare: În 30 de ani UE trebuie să treacă 100% pe energie regenerabilă

O parte a miniştrilor Energiei din Uniunea Europeană îşi doresc un plan clar pentru ca statele membre să treacă la energie regenerabilă până în 2050. Cei 28 de miniştri ai Energiei din UE s-au întâlnit în această săptămână şi au analizat planul Comisiei Europene privind clima 2050. Nemulţumirea a cinci state membre este că Uniunea Europeană nu şi-a propus ca până în 2050 să treacă total la surse de energie regenerabilă.

Strategia “Planul curat pentru toți”, care a debutat în noiembrie 2018, oferă țărilor UE opt scenarii diferite de reducere a emisiilor pentru a face economia Europei conformă cu Acordul de la Paris privind schimbările climatice până la mijlocul secolului trecut, potrivit Euractiv.com.

Statele membre ale UE urmează să analizeze planul și să decidă ce opțiune vor să adopte în acest an.

Ministrul luxemburghez al Energiei, Claude Turmes, a declanșat o dezbatere, spunând colegilor săi că “pot uita șase din opt scenarii”, respingându-le ca fiind necorespunzătoare cu acordul de la Paris. Turmes a criticat, de asemenea, celelalte două opțiuni, care vizează reducerile de emisii net-zero până în 2050, pentru lipsa de transparență și a cerut Comisiei să dezvăluie cifrele și statisticile care stau la baza concluziilor sale.

“Comisia Juncker sugerează că ar trebui să construim 50 sau 60 de noi reactoare nucleare până în 2050. Nu este o politică de bună vecinătate cu care să amenințăm cetățenii UE. Lipsa unei opțiuni de energie regenerabilă de 100% este, de asemenea, problematică și a sugerat că o dezbatere onestă privind politica energetică și climatică a UE în viitor nu poate fi organizată în timp ce strategia este incompletă.”, a declarat fostul membru al Parlamentului European din Luxemburg.

Câteva state membre, inclusiv Spania, au anunțat deja că urmăresc un sistem complet de energie electrică regenerabilă, însă Turmes se referă la un sistem de energie regenerabilă de 100%, care include încălzirea, răcirea, transportul și alte sisteme, potrivit energynomics.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com