Sindicatele din FNME, pregătite pentru mega-protestul din 4 octombrie

Sindicatele din cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie(FNME) sunt pregătite să îşi trimită reprezentanţi la protestul care va avea loc pe 4 octombrie în Bucureşti. Mitingul din faţa Guvernului este organizat de Cartel Alfa şi vor participa mii de persoane. Alături de acestea se vor afla mineri şi energeticieni din Complexul Energetic Oltenia, respectiv din cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie. Organizaţiile internaţionale de profil şi-au exprimat deja solidaritatea faţă de protest şi sunt împotriva trecerii contribuţiei sociale de la angajator la angajat.

„Intr-o scrisoare către Comisia Europeană, Confederația Europeană a Sindicatelor (ETUC)* solicită intervenția autorităților europene pentru a determina Guvernul României să renunțe la intenția sa de a plasa povara contribuțiilor sociale exclusiv asupra angajaților, începând cu 1 ianuarie 2018. Această propunere a determinat deja poziția fermă a Grupului Lucrătorilor din Comitetul Economic și Social European, care a condamnat planul Guvernului României, de natură să submineze “progresele realizate după decenii de campanie pentru justiție socială și solidaritate și pentru drepturile și libertățile cetățenilor europeni”.

“Suntem șocați de acest plan guvernamental de a transfera întreaga responsabilitate pentru finanțarea sistemului de securitate socială către angajați. Aceasta ar adăuga la încălcările deja existente ale convențiilor OIM și ale ONU care protejează drepturile de securitate socială,” declară Luca Visentini, secretarul general al ETUC.

“Modificările intenționate încalcă în mod clar spiritul, textul și jurisprudența a două instrumente europene importante: Codul european de securitate socială și Carta socială europeană revizuită.

România a ratificat Codul european de securitate socialăla 9/10/2009 (în vigoare de la 10/10/2010) și trebuie, prin urmare, să respecte dispozițiile sale, potrivit cărora costul protecției sociale trebuie suportat în mod colectiv. România a ratificat, de asemenea, Carta socială europeană revizuită la data de 07.05.1999.

Mai mult, jurisprudența Comitetului European pentru Drepturi Sociale este clară în ceea ce privește chestiunile legate de finanțarea sistemelor / prestațiilor de securitate socială și stabilește că acestea trebuie finanțate colectiv: cu alte cuvinte, finanțat prin contribuțiile angajatorilor și angajaților și/sau de la bugetul de stat.” se arată în documentul transmis Comisiei Europene.

Confederația Europeană a Sindicatelor a transmis de asemenea scrisori către premierul României, ministrul muncii, președinții celor două camere ale Parlamentului, Președinte în care solicită abandonarea ideii de a forța responsabilitatea pentru contribuțiile sociale unilateral asupra lucrătorilor și găsirea unor soluții alternative printr-un dialog social autentic cu partenerii sociali.

CNS “Cartel ALFA” desfășoară în această perioadă acțiuni de stradă, împotriva transferului contribuțiilor sociale ale angajatorului către angajat și pentru deblocarea negocierilor colective prin modificarea Legii 62/2011 a dialogului social.

Miercuri, 4 octombrie, începând cu ora 11.00 va avea loc un MITING în Piața Victoriei.

Confederatia Europeană a Sindicatelor este vocea lucrătorilor, reprezentând 45 milioane de membri reuniți în 89 de organizații sindicale din 39 de țări europene și 10 Federații Sindicale Europene”, potrivit unei postări de la pagina de socializare a Sindicatului Liber al EMC Roşia.

Andrei Pavel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com