Şi la Motru o femeie de serviciu trebuie să aducă 190 de lei de acasă

Problemele legate de salarizarea personalului din învăţământul preuniversitar continuă. Şi la Motru o îngrijitoare încadrată pe două ore este nevoită să aducă bani de acasă, după cum rezultă din calculul făcut pentru luna ianuarie. Potrivit autorităţilor locale, femeia de serviciu respectivă este angajată la Grădiniţa numărul 1, din municipiul Motru. Conform calculelor pe luna ianuarie, salariata trebuie să mai aducă de acasă suma de 190 de lei pentru a acoperi contribuţiile pe care le achită la bugetul de stat.

I-au calculat taxele la nivelul salariului minim pe economie

Situaţia respectivă a apărut ca urmare a faptului că toate contribuţiile pe care îngrijitoarea de la Grădiniţa numărul 1 din Motru au fost calculate prin raportare la salariul minim pe economie şi nu la venitul modic de câteva sute de lei lunar pe care femeia îi încasa pentru munca prestată. O situaţie identică se înregistrează şi la Roşia de Amaradia, unde două îngrijitoare trebuie, de asemenea, să vină cu bani de acasă pentru a acoperi dările calculate pentru luna ianuarie.

Salarii mici şi pentru personalul didactic

Guvernul a promis că va rezolva problema, prin acordarea de compensaţii salariale pentru ca venitul net să nu fie afectat. Ordonanţa nu se va putea aplica şi la sectorul privat. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj au anunţat între timp că 161 de îngrijitoare vor primi lefuri mai mici pe luna ianuarie, ca urmare a trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat, dar se aşteptă ca lucrurile să fie corectate. Şi personalul didactic este afectat de modificările legislative şi de modul în care este asigurată finanţarea per elev în învăţământ. La Roşia de Amaradia, de exemplu, pentru că sunt puţini elevi şi banii de salarii nu ajung şi pentru ultimul trimestru, cele patru educatoare au fost de acord să le fie reduse lefurile cu 30%, pentru ca una dintre ele să nu fie dată afară.

Ordonanţa ar putea fi declarată neconstituţională

Ordonanța de urgență care prevede măsuri compensatorii pentru ca salariile nete ale bugetarilor să nu fie afectate de trecerea contribuțiilor sociale de la angajator în sarcina angajatului a primit aviz pozitiv de la Ministerul Justiției, dar cu avertismentul că ar putea fi neconstituțională. ”Semnalăm că stabilirea în sarcina agajatorilor a obligației de a suporta o parte din sarcina fiscală datorată conform legii de către anumite categorii de angajați ar putea fi considerată o măsură de natură a contraveni principiului justei așezări a sarcinilor fiscale, consacrat în cuprinsul art.56 alin (2) din Constituție”, potrivit Ministerului Justiției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com