Sfaturi pentru şoferi şi pietoni în minivacanţa de Anul Nou

Zilele scurte de iarnă ne determină să circulăm în condiţii de vizibilitate redusă. Întunericul, ceaţa, ploaia, ninsoarea – fenomene  specifice acestui sezon, ne cer să fim mai atenţi în trafic, indiferent de calitatea pe care o avem: şoferi sau  pietoni. Pentru a evita accidentele rutiere generate de condiţiile de afară, iată câteva recomandări utile.

Cum să fii vizibil în trafic?

Dacă eşti pieton:

– Îmbracă-te în haine de culoare deschisă la lăsarea întunericului, mai ales;

– Poartă elemente reflectorizante. Pe haine, pantofi sau  pe genţi,  elementele reflectorizante te ajută să ,,străluceşti” în trafic şi să fii remarcat cu uşurinţă de şoferi.

– Acordă şi mai multă atenţie la traversarea străzii. Ţine cont de faptul că şoferii pot avea probleme în a distinge pietonii, mai ales dacă aceştia sunt grăbiţi, ies de după alte vehicule sau sunt îmbrăcaţi în culori închise.

– Dacă nu ai trotuar, circulă pe partea stângă a drumului, cât mai aproape de margine (acostament). Astfel, şoferii care vin pe sensul tău de mers te vor putea vedea din faţă.

Dacă eşti şofer:

– Redu timpul de condus. Conducerea autovehiculelor în condiţii de luminozitate redusă sau în condiţii meteo neprielnice te oboseşte mai tare şi te expune riscului de a produce un accident.

– Redu viteza! În condiţii externe mai dificile, viteza trebuie adaptată. Limitările de viteză sunt impuse pentru condiţii ideale, nu pentru ceaţă, întuneric, ploaie, când ai motive în plus să fii precaut;  Adaptează viteza  la condiţiile meteo-rutiere.

– Aprinde proiectoarele de ceaţă, ori de câte ori este necesar. Farurile aprinse pe tot parcursul zilei sunt obligatorii indiferent de condiţiile de vizibilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com