Sfânta inerţie. Adevărul este că Guvernul nu are niciun plan pentru CEO

Adevărul este că Ministerul Energiei şi Guvernul în totalitatea sa nu au niciun plan pentru Complexul Energetic Oltenia şi pentru minerit. Toţi se ţin după o linie roşie trasată în trecut. Este vorba de reducerea capacităţilor de producere a energiei electrice pe bază de cărbune. Este o politică asumată de toate guvernele, indiferent de culoarea politică. Iar acest lucru s-a văzut cel mai bine vizavi de situaţia certificatelor de CO2 pe care Complexul Energetic Oltenia le-a avut sau le are de achiziţionat.

Numai de luat, nu de dat

Singurele politici care nu s-au modificat vizavi de companiile energetice şi de Complexul Energetic Oltenia în special au fost că profitul a mers la Bucureşti, când a fost şi că toate taxele sunt bune la bugetul de stat – inclusiv cea de 2% pe cifra de afaceri. Nimeni de la Complexul Energetic Oltenia nu spune stop, ci se merge înainte cu jugul pe gât. Tot ce se stabileşte peste noapte de guvern se plăteşte. Dacă anul viitor vor mai veni cu o taxa suplimentară probabil că se va plăti. Aşa a apărut şi celebra taxă pe stâlp, cândva.  Aşa a apărut şi taxa pe cifra de afaceri. Nimeni nu crede că s-ar putea ajunge la insolvenţă sau la faliment la Complexul Energetic Oltenia.

Se joacă de-a securitatea energetică  

Dar s-a spus că suprataxarea unei companii care are un rol essential în Sistemul Energetic ar putea avea efecte devastatoare nu numai asupra CEO, ci şi asupra siguranţei energetice. Să zicem că lipsa CEO va fi suplinită cu energie din import, dar ce te faci cu 13.000 de salariaţi şi cu familiile lor şi cu alte mii de prestatori şi furnizori şi cu familiile lor. Probabil sute de mii de oameni. Ce va face statul fără taxele mulse de la Complexul Energetic Oltenia?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com