Semnal: Ministerul Energiei ține secret Memorandumul privitor la mecanismele financiare necesare acoperirii costurilor cu certificatele de CO2 la CEO

Ministerul Energiei ține secret Memorandumul privitor la mecanismele financiare necesare acoperirii costurilor cu certificatele de CO2  la Complexul Energetic Oltenia, solicitarea deputatului Dan Vîlceanu de a i se pune la dispoziție conținutul documentului, fiind declinată de către responsabilii din minister, potrivit unui comunicat de presă al PNL Gorj.

„Președintele PNL Gorj, deputatul Dan Vîlceanu, a solicitat, Guvernului României, în baza Legii nr. 544/2001 actualizată, privind liberul acces la informațiile de interes public, Memorandumul cu tema ” Mecanisme financiare necesare acoperirii costurilor cu certificatele de CO2 ale S. Complexul Energetic Oltenia S.A, în vederea asigurării securităţii alimentării cu energie electrică şi menţinerii capacităţilor energetice pe termen scurt şi mediu, în procesul de tranziţie către decarbonarea sectorului energetic”, document aprobat în ședința Guvernului din data de 13 septembrie a.c.

Solicitarea a fost redirecționată către Ministerul Energiei care a refuzat să ofere informațiile solicitate, menționând că deși conținutul documentului ”nu este o informație clasificată potrivit legii, nu constituie informație de interes public”, se arată în răspunsul ministerului Energiei cu nr. 193224/03.10.2018 și semnat de Secretarul General- Gigu Iorga.

Acest refuz este încă o dovadă a lipsei de transparență cu care operează acest Guvern și reprezentanții săi, refuzul de a pune la dispoziția unui parlamentar conținutul unui memorandum care privește soarta unei companii – Complexul Energetic Oltenia , de care depinde soarta economică a Gorjului și a întregii regiuni.

Acest memorandum este un document formal , în care sunt identificate mecanisme financiare privind acoperirea costurilor pe care CEO le are cu certificatele de CO2, dar stabilește și modul în care vor demara negocierile cu Comisia Europeană, privind securitatea energetică.

”Nivelul de incompetență de care a dat dovadă acest Guvern, ne face să avem mari emoții pentru această companie”, a declarat președintele PNL Gorj, deputatul Dan Vîlceanu. Refuzul de a pune la dispoziția unui parlamentar al statului român, conținutul unui document aprobat de Guvern, și de a oferi informații care au mare relevanță pentru viitorul unei companii de care depinde stabilitatea economică a zonei, ridică semne de întrebare privind motivele pentru care aceste informații sunt ținute la secret, deși nu intră în categoria informațiilor clasificate”, conform comunicatului transmis de către Departamentul Comunicare al PNL Gorj,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com