Şefii CEO se tem să nu rămână în miez de iarnă fără transport pentru cărbune!

Locomotivele Complexului Energetic Oltenia vor fi băgate în reparaţii, de urgenţă. Este vorba de o parte din echipamentele care deservesc locomotivele aflate în exploatarea Secţiei Căi ferate Uzinale din Motru. Bugetul alocat este de 521.659 de lei, iar contractul vizează lucrări de reparaţii şi întreţinere echipamente electronice la locomotive. Licitaţia va avea loc în data de 17 noiembrie.

Ne aşteaptă un dezastru dacă vor fi sincope la CEO

Potrivit meteorologilor, iarna aceasta va fi comparabilă cu cea din anul 2012, când au fost săptămâni în şir de ger extrem. Complexul Energetic Oltenia va trebui să funcţioneze la capacitate maximă. Mai ales carierele de cărbune vor trebui să furnizeze combustibilul necesar pentru blocurile energetice, astfel încât să nu existe sincope în funcţionare, în livrările de cărbune şi de enegie electrică. Ministerul Energiei a şi anunţat că se aşteaptă la temperaturi scăzute şi chiar a aprobat redeschiderea temporară a depozitului de cărbune de la Roşia pentru ca România să treacă cu bine peste iarna care se anunţă extrem de geroasă.

„Depozitul Roșia din cadrul Exploatării Miniere de carieră Rovinari va fi activat și utilizat parțial, începând cu data de 15 septembrie 2017 și până la data de 30 aprilie 2018, potrivit unei hotărâri de guvern adoptată în ședința de astăzi.

Acest lucru va permite realizarea stocurilor de cărbune și funcționarea termocentralelor Rovinari, Turceni Ișalnița și Craiova II pentru trecerea vârfului de iarnă 2017-2018.

Utilizarea depozitului Roșia se va supune interesului strategic de asigurare a siguranței Sistemului Electroenergetic Național, cu adoptarea tuturor măsurilor posibile de protecție a mediului, necesare pentru activarea și utilizarea parțială a depozitului în perioada menționată, inclusiv prin aplicarea unui porgram de funcționare care să evite crearea unui disconfort ambiental în zona adiacentă.

Complexul Energetic Oltenia este unul dintre principalii producători de energie electrică din România, asigurând funcționarea Sistemului Energetic Național în situații extreme, cum a fost și iarna 2016-2017, în care cota de piață a acestei societăți a depășit, în anumite intervale, 30% din totalul producției de energie electrică.

Informații suplimentare:

Funcționarea depozitului de cărbune Roșia a încetat începând cu 01.01.2016 deoarece cu aceeași dată trebuia pus în funcțiune un nou depozit. Nerealizarea noului depozit la termenul stabilit, respectiv 31.12.2015, s-a datorat dificultăților în achiziția suprafețelor de teren pe care urma să fie amplasat noul depozit, precum și identificării unui nou amplasament.

În prezent este în derulare amenajarea noului depozit de cărbune Roșia, pentru care se preconizează ca termen de finalizare trimestrul I din 2019.

În aceste condiții nu există posibilitatea constituirii stocurilor de cărbune necesare funcționării în siguranță a termocentralei Rovinari și nici asigurarea transportului pe calea ferată pentru termocentralele Turceni, Ișalnița, Craiova II.

Perioada premergătoare sezonului rece este folosită pentru realizarea stocurilor de siguranță necesare trecerii vârfului de iarnă. În perioadele foarte reci, cu temperaturi mai mici de -10°C, nu se mai pot exploata straturile de cărbune din carieră, nu se mai poate asigura funcționarea sigură a benzilor, căci cauciucul devine casant ducând la ruperea benzilor transportoare.

De asemenea, nu se pot asigura fluxurile de transport pe calea ferată către sucursalele Turceni, Ișalnița, Craiova II, cărbunele îngheață în vagoane, iar descărcarea lui durează foarte mult, din cauza perioadei necesare pentru dezghețare, până la 6 ore pentru o navetă, reducând fluxul de aprovizionare până la jumătate și apar probleme la căile ferate uzinale interioare din termocentrale”, potrivit unui comunicat de presă recent al Minsterului Energiei.

Andrei Pavel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com