Şefii CEO s-au executat de frică şi au promis Ministerului Energiei că vor înlocui improvizaţiile din carierele miniere. Rămâne de văzut cine va răspunde penal.

Ministerul Energiei a solicitat de urgenţă un plan de acţiune de la managerii Complexului Energetic Oltenia, în urma accidentelor de muncă din ultima lună, de la companie. Trei muncitori au fost răniţi şi unul şi-a pierdut viaţa, în urma unor evenimente nedorite care au avut loc în subunităţi ale companiei. Din păcate, unul dintre salariaţi a murit pe loc, iar alţi trei au fost grav răniţi. Doi dintre angajaţi se află acum la un spital din Belgia. Şefii Complexului Energetic Oltenia s-au speriat că şi-ar putea pierde funcţiile şi au scos mereu în faţă ideea că mortul este vinovat sau că angajaţii nu au respectat normele de protecţie a muncii. Cert este că în cazul minerului mort a fost vorba de folosirea cu bună ştiinţă a unui echipament improvizat. Şefii CEO au promis ministerului de resort înlocuirea troliului respectiv.

ITM a aplicat amenzi

Este de amintit că Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a dispus, săptămâna trecută, în urma unui control, efectuat împreună cu un inspector de muncă din cadrul Inspecţiei Muncii în Cariera Peşteana Nord, sistarea activităţii troliului Cabestan de pe transportatorul unde s-a produs, luni, 23 iulie 2018, un accident de muncă, în urma căruia un lăcătuş mecanic, în vârstă de 49 de ani, şi-a pierdut viaţa. De altfel, tot din cauza faptului că troliul era neconform cu dotările tehnice ale echipamentului respectiv, angajatorul a fost sancţionat cu o amendă în valoare de 3.500 de lei.

Având în vedere aspectele constatate, S Complexul Energetic Oltenia SA a fost notificat să înştiinţeze I.T.M. Gorj cu privire şi la alte unităţi subordonate în care acest dispozitiv este utilizat. Termenul limită la care angajatorul trebuie să se supună cerinţei este 1 august 2018.

Dosarul accidentului de muncă mortal amintit se află, încă, în curs de cercetare.

De asemenea, inspectorii de muncă au efectuat un control şi în Cariera Pinoasa, unitate în care a avut loc un accident cu incapacitate temporară de muncă, victime fiind doi electricieni care au suferit arsuri.  În urma verificărilor s-a constatat că, în documentele unităţii, nu se regăseşte autorizaţia de executare a lucrărilor la casa electrică unde s-a produs incidentul. Inspectorii de muncă au aplicat o sancţiune în valoare de 5.000 de lei.

De menţionat că, în ambele cariere verificate, staţiile electrice de transformare aferente benzilor transportatoare ale circuitelor de steril şi cărbune, precum şi cele aferente excavatoarelor pentru cărbune şi steril, nu sunt asigurate împotriva pătrunderii accidentale a persoanelor neautorizate în interiorul acestora.

Dat fiind gradul de risc ridicat al activităţilor executate, respectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă în cadrul unităţilor sudorbonate producătorului energetic este o prioritate pentru Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj, fiind efectuate  verificări periodice şi dispuse măsuri în toate cazurile în care angajatorul are o vină în producerea accidentelor de muncă, excepţie făcând accidentele de traseu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com