Şefii CEO recunosc faptul că sunt aproape să pună lacătul pe cariere, dacă se mai întârzie exproprierile

Şefii din minerit şi sectorul energetic din Gorj şi din Oltenia s-au decis în sfârşit să pună degetul pe rană şi să admită lucrurile grave care se întâmplă în carierele miniere. Lipsa unor programe susţinute de extindere a fronturilor de lucru prin exproprieri a făcut ca la nivelul subunităţilor miniere să nu se mai respecte niciun fel de procedură de exploatare a cărbunelui. Chiar angajaţii spun că s-au făcut tot felul de improvizaţii şi nu au mai fost respectate normele pentru ca să fie extras cărbune şi trimis la depozitele carierelor şi termocentralelor. Acum se văd efectele. S-a ajuns la fundul sacului şi aproape peste tot nu mai este loc pentru continuarea activităţii. Este destul de simplu: fără cărbune nu funcţionează termocentralele, respectiv dispar 2.000 de megawaţi din Sistemul Energetic Naţional.

Semnal de la Mitrescu

„Problemele se acutizează de la o zi la alta. Sunt hotărâri de guvern cu păduri, cu terenuri. Legi. Toate au întârziat. Nu sunt gata. Mai sunt normele de făcut. Unii reclamă că nu s-au făcut exproprieri, de parcă compania ar face aceste exproprieri. Să spună ei ce au făcut în 2013 – 2015 câte hectare au achiziţinat ei în perioada aia. Nu au făcut nimic. Nicio lege a energiei. Noi am avut premier din Gorj. Ce au făcut ei atunci. Carierele au ajuns nişte gropi. Nu mai sunt taluze, nimic. Va dura până se vor face fronturile de lucru, chiar dacă de astăzi se vor debloca carierele. Sunt blocate aproape toate carierele! Există riscul ca termocentralele să nu poată funcționa, la iarnă, din cauza lipsei stocurilor de cărbune. Chiar dacă se mai mişcă ceva acum legislativ va dura până se vor reabilita carierele. Sunt sute de mii de metri cubi de steril de dat la o parte, defrişate păduri ca să putem exploata. Şi o săptămână contează dacă se întârzie. E adevărat ce spune Boza că adunăm cărbune. Ne putem trezi fără cărbune la iarnă. E posibil ca termocentralele să stea pe zero din lipsă de cărbune. Va fi foarte grav. Trebuie făcute culoarele în perioada următoare, altfel se vor bloca multe cariere”, a spus Mitrescu, lider sindical în Termocentrala Rovinari.

Ce spune Nelu Roşca

„Sunt probleme destul de grave pentru că nu s-au făcut exproprieri. Sunt excavatoare care nu funcţionează. S-a pus accent puternic pe această acţiune pentru a rezolva până în toamnă Cariera Roşiuţa. Se va urgenta planul parcelar. Există probleme legate de documentaţii şi titlurile de proprietate. Eu cred că se va reuşi să se achiziţioneze terenuri şi păduri. Peste noapte nu se pot rezolva. Ele s-au acutizat de-a lungul timpului pentru că nu au fost întreprinse măsuri. Este o problemă de nivel central. Este vorba de Guvern, Ministrul  Energiei, Consiliul de Supraveghere, Directorat. Noi suntem îngrijoraţi că se pot închide aceste locuri de muncă. Dacă nu se produce cărbune se blochează totul în lanţ. Minerii nu au zone de unde să exploateze cărbune, iar cei din termocentrale sunt îngrijoraţi că nu o să aibe materie primă”, a menţionat Nelu Roşca, lider la Cariera Roşiuţa, Motru.

Politicienii pun întrebări

„Îi solicit directorului Sorinel Boza să prezinte o situație clară și corectă a CE Oltenia. Este dator salariaților care își riscă viața în cariere și comunității, știindu-se că județul depinde de CEO. PNL a atras atenția acum mult timp că sunt probleme la CE Oltenia, dar abia acum ies la suprafață minciunile conducerii și sindicatelor, care spuneau că totul este bine. Directorul CE Oltenia Sorin Boza spunea recent la o emisiune că în acest moment „culege” cărbunele din cariere. Nu, nu se întâmplă de acum, dar acum nu mai pot ascunde incompetența. Nu sunt stocuri de cărbune, iar anul acesta ne-am putea pierde și ultima carte, cu ajutorul căreia mai câștigam ceva: să dăm energie atunci când ceilalți nu o pot face. Managerul companiei este dator cu mai multe explicații, care sperăm că nu vin prea târziu. Care este stadiul analizei pentru soluțiile de mediu? Nu știm. Câți bani trebuie? Avem? Nu știm!

Un lucru a rămas la fel ca în mandatul lui Laurențiu Ciurel: au curs angajările politice. PSD este la putere în CE Oltenia, și prin directori, și prin sindicate! Parlamentarii PSD-ALDE pozează în salvatori și inițiatori de legi pentru CE Oltenia, dar când trebuie să nu voteze un proiect dezastru, prin care compania este inclusă în Fondul Suvern de Dezvoltare și Investiții, uită de mineri și energeticieni. #liniapartidului contează. Cu CEO în acest Fond nu mai poate fi vorba de mix energetic, marea promisiune a PSD. Tot parlamentarii PSD au votat pentru recalcularea pensiilor minerilor care au lucrat în condiții grele, iar pensiile lor au scăzut.  Mai credeți că le pasă de CE Oltenia?”, a declarat Dan Vâlceanu, într-o postare pe pagina sa de socializare.

Sindicaliştii şi administraţia au spus de-a lungul timpului că familia Vâlceanu ar fi blocat activitatea Carierei Roşia cu o pădurice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com