Şefii CEO obligaţi să elimine toate tipurile de discriminare din companie!

Administraţia Complexului Energetic Oltenia(CEO) este obligată chiar de reglementările interne să elimine orice tip de discriminare de la nivelul companiei. Este vorba de Codul de conduită aprobat de structura de conducere a Complexului Energetic Oltenia, în anul 2012. Potrivit documentului, administraţia trebuie să facă demersuri pentru „eliminarea discriminării in ocuparea locurilor de munca si exercitarea profesiei”. De aici se înţelege că inclusiv discriminările de natură salarială sunt condamnate de Codul de conduită al Complexului Energetic Oltenia asumat de administraţie şi partenerul social.

Codul de Conduită al CEO

„Codul de Conduita stabilește doua direcții principale:

 1. încurajarea fiecărui angajat pentru responsabilitatea acțiunilor sale cu oferire unei îndrumări corespunzătoare in conformitate cu prezentul cod.
 2. prezentare principiilor care ghidează domeniile de activitate ale companiei C.E. Oltenia din această perspectivă.
 3. Domenii de Aplicare si Principii

Domeniul de Aplicare

Codul se aplica in mod uniform in întreaga companie C.E. Oltenia. In timp ce acest Cod stabilește standarde minime de comportament, sucursalele C.E. Oltenia  pot adapta masuri suplimentare în sensul conformării cu acestea si aplicabilitatea la  condițiile specifice si numai în cazul in care aceste adaptări nu se afla in contradicție cu principiile de baza ale Codului.

Compania își propune,

 1. sa sprijine si sa respecte protejarea drepturilor omului reglementat la nivel național și international;
 2. sa nu tolereze încălcarea drepturilor omului.

Standarde de munca

Compania,

 1. respecta dreptul la libera asociere si recunoașterea efectiva a dreptului la negociere colectiva;
 2. își asuma eliminarea tuturor formelor de munca fortata si obligatorie;
 3. contribuie la eradicarea fenomenului de încadrare a copiilor in forta de munca;
 4. contribuie la eliminarea discriminării in ocuparea locurilor de munca si exercitarea profesiei.

 

Mediul Înconjurător

Compania își propune,

 1. respectarea principiilor dezvoltării durabile;
 2. sa desfășoare acțiuni de promovare a responsabilitati fata de mediul înconjurător în rândul angajaților și a comunității in care activează;
 3. sa încurajeze dezvoltarea si implementarea tehnologiilor care nu afectează mediul înconjurător.

Lupta împotriva corupției.

 1. Compania condamnă și combate toate formele de corupție, mita si șantaj.

Valorile C.E. Oltenia

In conformitate cu aceste principii, valorile fundamentale ale C.E. Oltenia sunt:

 • Atentia acordata clientului;
 • Profesionalismul;
 • Încrederea;
 • Eficienta;
 • Performanta;
 • Initiativa;
 • Lucrul in echipa;
 • Integritatea.

Pentru angajați Compania asigura un mediu de lucru sănătos, integrant, sigur și corect orientat spre dezvoltare personala si profesională.

Conflictul de interese la CEO

C.E. Oltenia se conformează si respecta cadrul legal si de reglementare aplicabil fiind obligatoriu si pentru angajații săi. C.E. Oltenia încurajează partenerii săi de afaceri, furnizorii si clienții sa respecte, de asemenea, acest principiu.

Interesele personale ale angajatiilor C.E. Oltenia si interesele Companiei vor ramane strict delimitate. Un conflict de interese se produce atunci când un Angajat este implicat in activitati sau relatii personale ce se pot intersecta cu capacitatea sa de a actiona in interesul Companiei. In general conflictele de interese trebuie evitate si, daca un conflict este invitabil, acesta trebuie gestionat pentru a evita actele realizate in detrimentul Companiei. Este de asteptat ca Angajatii sa fie constienti de eventualele conflicte ce pot surveni in activitatile curente, prin urmare trebuie sa le comunice personalului de conducere in suburdinea carora se afla sau Structurii de audit intern.

Masuri anti-mita si anticoruptie.

Angajatii trebuie sa-și desfașoare activitatea într-o maniera onesta și etică. Prin urmare, niciun angajat nu trebuie sa solicitate sau sa accepte beneficii banesti de la terti, si niciun angajat nu trebuie sa ofere sau sa acorde unor terte parti beneficii banesti. Acest aspect se aplica fara exceptie, tuturor angajatilor C.E. Oltenia. Alte tipuri de beneficii de la furnizori, clienti sau alti parteneri de afaceri nu pot fi solicitate. Darurile simbolice, produsele de protocol si alte cadouri pot fi acceptate numai in limitele practicilor de afaceri obisnuite, atata timp cat nu influenteaza procesul decizional corporativ. Aceste tipuri de beneficii pot fi acordate numai in limitele practicilor de relatii normale cu clientii, atata timp cat acestea nu sunt vazute ca o incercare de a obtine o influenta nejustificata.

CONDUITA FAŢĂ DE PUBLIC

Compania susține trasperenta, asigurând un management atent al comunicărilor cu presa, parților interesate si opinia publica.

Toate comunicările C.E. Oltenia vor fi complete, corecte, exacte, transmise în timp util şi uşor de înţeles. C.E. Oltenia respectă independenţa profesională a jurnaliştilor şi a mass-media. Prin urmare, C.E. Oltenia nu răspunde pentru conţinutul editorial.

Doar persoanele autorizate de conducerea societatii au voie să comunice informaţii referitoare la C.E. Oltenia sau  sucursalele acesteia către public, mass-media sau alte terţe părţi.

Angajațiilor li se cere sa se abțină de la comentarii publice asupra zvonurilor despre companie, daca acestea nu sunt confirmate din surse oficiale.

CONDUITA FATA DE MEDIUL POLITIC

Având în vedere importanţa sa pentru economie şi societate, C.E. Oltenia consideră că dialogul cu reprezentanţii organismelor guvernamentale şi a partidelor politice este indispensabilă. C.E. Oltenia a stabilit următoarele principii pentru a exclude chiar şi impresia că exercită o influenţă nejustificată:

 1. C.E. Oltenia este a-politică şi nu aduce contribuţii către partide politice sau către organizaţii şi fundaţii care sunt strâns legate de partidele politice.
 2. C.E. Oltenia nu va angaja sau nu va încheia acorduri de consultanţă, nici măcar acorduri de „plată pentru servicii” cu persoane fizice a căror ocupaţie principală implică deţinerea unei funcţii publice sau  parlamentare.
 3. C.E. Oltenia recunoaşte responsabilitatea comună a Companiei şi angajaţilor săi pentru dezvoltarea binelui comun. Prin urmare, C.E. Oltenia salută angajamentul angajaţilor săi în activităţi civice, politice şi sociale în afara locului de muncă, în special activităţi caritabile şi comunitare.

Angajaţii care îşi oferă voluntar serviciile lor din punct de vedere politic, o vor face în calitate de persoane fizice şi nu in calitate de reprezentanţi ai Companiei. C.E. Oltenia nu îşi exercită interesele sale de afaceri prin intermediul activităţii angajaţilor săi în acest domeniu.

Sănătate şi siguranţă la locul de muncă

C.E. Oltenia acţionează continuu pentru a îmbunătăţi condiţiile de securitate şi sănătate în muncă pentru angajaţii săi.  Fiecare angajat este responsabil de menţinerea condiţiilor de siguranţă şi protecţie a mediului la locul lui de muncă. Fiecare angajat trebuie să respecte toate legile şi reglementările din acest domeniu. Intregul personal de conducere are obligaţia de a instrui şi a sprijini angajaţii în îndeplinirea responsabilităţilor lor în această privinţă. În caz de încălcare sau de accidente, autorităţile responsabile trebuie notificate fără întârziere.

Respect reciproc, onestitate, integritate si egalitatea de şanse.

C.E. Oltenia respectă demnitatea şi individualitatea fiecărui angajat. Interacţiunile de la locul de muncă trebuie să fie caracterizate prin respect reciproc, corectitudine, munca în echipă, profesionalism şi deschidere. Personalul de conducere trebuie sa reprezinte modele şi sa gestioneze imparțial acele situații când apar conflicte”

Observaţii

Oare ce părere au şefii CEO despre angajaţii care fac afaceri prin interpuşi cu producătorul de energie electrică? Ce rost mai are Codul de conduită în legătură cu mediul politic, având în vedere că firma a fost cocoşată de-a lungul timpului de grupuri politice şi inclusiv de angajări politice(Ciurel a fost vice al PSD). Codul de Conduită mai vorbeşte de egalitatea de şanse, în contextul în care promovările la CEO au fost pe pile şi relaţii în ultimii ani. Despre corupţie numai de bine, având în vedere că în structura de bază a firmei, în Directorat, se află un şef cu dosare penale şi chiar condamnat cu suspendare, dar nedefintiv. În acest context Codul de conduită al CEO pare o hârtie fără valoare.

One thought on “Şefii CEO obligaţi să elimine toate tipurile de discriminare din companie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com