Șefii CEO află luni dacă trebuie să cumpere o parte din CEZ Distribuție Oltenia

Propunerea Consiliului de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia de cumpărare a unei părți din CEZ Distribuție Oltenia se va afla luni, 14 octombrie, pe masa acționarilor companiei. În cadrul unei ședințe extraordinare va fi realizată analiza oportunității cumpărării de CEO a unei părți din CEZ Distribuție Oltenia, conform Hotărârii CS din 12 august 2019. Unii specialiști au spus că membrii Consiliului de Supraveghere nu au știut pe ce lume se află când au făcut o asemenea propunere, dată fiind situația financiară grea a companiei și faptul că în țara noastră partea de producție de energie a fost separată de cea de distribuție. Ar putea fi însă un domeniu care să vină la un moment dat în locul mineritului pentru Gorj, însă, cel mai probabil, în cadrul unei companii noi.

CEZ a anunțat oficial că doreşte să vândă activele din România, Bulgaria, Turcia şi Polonia

Grupul ceh de utilităţi CEZ şi-a planificat vânzarea activelor din România, Bulgaria, Turcia şi Polonia, ca parte a strategiei de a se concentra pe piaţa din Cehia, a declarat, luni, CEO-ul companiei, Daniel Benes, potrivit Reuters.

„În cadrul acestei strategii noi, dorim să părăsim Bulgaria în următorii ani. Luăm în considerare un exit din România, din Turcia şi ne gândim să părăsim Polonia, unde avem două termocentrale pe cărbune, pentru a diminua emisiile de dioxid de carbon ale grupului”, a spus oficialul CEZ, într-un interviu pentru ziarul Hospodarske Noviny.

Benes a adăugat că vânzarea acestor active ar putea aduce companiei „mai multe zeci de miliarde de coroane”.

El a amintit că CEZ are drept obiectiv creşterea EBITDA la 75 de miliarde de coroane (3,26 miliarde de dolari) în 2024-2025, de la 49,5 miliarde de coroane în 2018.

Oficiali de la Praga ai grupului ceh CEZ au fost în România, şi au informat asupra intenţiei grupului de a vinde activele de la noi din ţară, înainte de a se face anunţul oficial, în iunie.

Grupul CEZ internţionează să vândă activele din mai multe state din zona noastră. Dacă exitul din Bulgaria este binecunoscut şi este aproape finalizat, cehii vor să mai vândă ce deţin în România, Polonia şi Turcia. Anunţul oficial va fi făcut cel mai probabil luna viitoare, iar grupul ceh este hotărât, el puţin în această fază, să vândă activele la licitaţii, care vor fi organizate în această toamnă.

Grupul ceh CEZ, controlat de statul ceh, este prezent pe mai multe pieţe din Europa, atât din est, cât şi din vestul continentului.(economica.net)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com