Secretarul de Stat din Ministerul Energiei, Andrei Maioreanu, promite realizarea investiţiei chineze la Rovinari

„Am fost onorat să particip și vorbesc în deschiderea celei de-a 5-a ediții a premiilor energynomics, eveniment dedicat sectorului energetic românesc.

Le-am spus invitaților câteva lucruri pe care le consider importante în contextul în care domeniul energetic este unul complex, aflat într-o continuă și dinamică evoluție. Faptul că suntem stat-membru al Uniunii Europene, dar și faptul că suntem una dintre granițele importante ale Uniunii, fac din domeniul nostru un domeniu special, care are nevoie de foarte multă atenție și înțelepciune.

România este un furnizor de securitate energetică în regiune. În timpul iernii trecute, în situația de criză cauzată de vremea rece, sistemul energetic românesc a rămas constant și a contribuit la stabilitatea energetică a regiunii. Și avem potențialul de a spori acest rol.

Țara noastră se bucură de un mix energetic echilibrat și diversificat. Beneficim de importante resurse energetice interne: carbune, petrol, gaze naturale. Avem potențial hidroenergetic semnificativ și rezerve de uraniu pentru centralele nucleare. Am investit și am sprijinit dezvoltarea surselor de energie regenerabilă. Toate aceste resurse ne ajută să fim competitivi la nivel regional.

Învățând din istorie și privind cu atenție la prezent, ceea ce trebuie să facem este să construim, în mod responsabil, viitorul sectorului energetic. După mulți ani de prea puțină mișcare, este momentul să reîncepem investițiile importante în domeniul nostru. Nu construim pentru noi, construim pentru generațiile viitoare. Dar dacă nu ne apucăm în mod concret de treabă, copiii noștri vor moșteni un sistem energetic învechit, depășit moral și costisitor din punct de vedere al menținerii sale în funcțiune.

În ceea ce privește viitorul, la nivelul Ministerului Energiei, specialiștii noștri lucrează în aceste luni la finalizarea Strategiei energetic a României. Strategia acoperă perioada 2017-2030 cu perspectiva anului 2050.

Draftul se Strategie realizat în anul 2016 trece printr-un proces de actualizare și completare. Nu avem voie să fim timizi. Avem resurse, trebuie să avem curaj. Viziunea Strategiei energetice este de a crește sectorul energetic în termini de sustenabilitate. Iar creșterea sectorului energetic înseamnă: construirea de noi capacități și modernizarea capacităților existente în ceea ce privește producția, transportul și distribuția energiei. Înseamnă, de asemenea, încurajarea și creșterea consumului intern în ceea ce privește eficiența energetică și, nu în ultimul rând, exportul de energie electrică.

În Strategie vor fi definite marile obiective de investiții din sectorul energetic, cum ar fi Grupul de 600 MW de la Rovinari, unitățile 3 și 4 de la Cernavodă, hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarnița-Lăpuștești sau noua hidrocentrală de pe Dunăre, Turnu-Măgurele-Nicopole. Adaug că o parte dintre aceste obiective se află, în diverse stadii, pe agenda discuțiilor dintre România și China, iar interesul reciproc al celor două state a fost reafirmat luna trecută, atât la București, cât și la Budapesta, cu ocazia Summit-urilor formatului „16+1”, la care am participat direct”, potrivit unei postări de pe pagina de socializare a secretarului de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com