Se reface echipa Ciurel – Răuţ la CEO? Răuţ se laudă cu grilă de salarizare din 2013.

În ultima perioadă, fostul director de Resurse Umane Termocentrala Turceni, Ion Răuţ, este din ce în ce mai activ pe reţelele de socializate. Răuţ este un critic al actualei administraţii şi nu vede cu ochi buni modul în care va fi transpusă în practică o eventuală nouă grilă de salarizare la Complexul Energetic Oltenia. Ion Răuţ se laudă cu actuala grilă de salarizare de la Complexul Energetic Oltenia, elaborată în 2013.

„Tot mai multi salariati din CEO sunt interesati de subiectul postat ieri cu privire la transpunerea grilei de salarizare, in asa fel incat oamenii sa nu fie afectati si sa li se conserve salariile nete care rezultau pe legislatia din 2017. Chestiunea nu e deloc complicata, dar ca orice chestiune tehnica e mai greu asimilabila! Actuala grila a fost construita in 2013 si inclusa in CCM negociat atunci. Multe povesti s-au spus despre inovarea managementului CEO in ultimul an, dar grila de acum 5 ani(elaborata de echipa lui Raut de la HR, in mandatul hulitului Ciurel) a fost mentinuta cu toate ca dinamica legislativa a facut ca ea sa fie depasita. S-a tot vorbit despre o echipa, coordonata de Lazaroiu, care lucreaza la o noua grila, dar se pare ca nasterea acesteia va fi la…9 luni(cea din 2013 a iesit intr-o saptamana si a fost utilizata 5 ani). Daca privesc in urma la unele gafe profesionale facute de Lazaroiu cat timp mi-a fost subaltern, ma astept sa apara o grila a „scarpinatului cu mana dreapta la urechea stanga”.

Ce mai spune Răuţ

„Asa cum vedem istoria grilei din 2013, elaborarea acesteia trebuie sa aiba la baza niste principii care sa o faca durabila. Trecerea de la o grila se face, inevitabil, cu un efort financiar din partea angajatorului, care se asuma de management asa cum ne-am asumat si noi in 2013! Dar asumarea este diluata atata timp cat managerul il anunta pe Lazaroiu(doar sef serviciu) responsabil, aratand disfunctii ale circuitelor interne si o comunicare precara. Consecinta acestei „baltiri”(durata excesiva a unui proces tehnic nu foarte complicat) si a neexplicarii principiilor proiectului este insatisfactia salariatilor platiti in partea inferioara a grilei.Explicatia o dau cifrele! In 2013, la negocierea CCM, clasa minima de salarizare in CEO era 1020 lei, iar salariul minim pe economie 750 lei, adica un raport de 1,36. Pentru a conserva acest raport in 2017 clasa minima in CEO ar fi trebuit sa fie 1972 lei, iar in 2018 ar trebui sa fie 2584 lei. Oare cum va anunta managerul amator de unicitate plata unor salariati ai CEO la salariul minim pe economie, pentru prima data in mandatul sau?”

Ce i se pare incredibil

„Nu aveam asteptari de la acest asazis manager, dar cu aceasta declaratie constat ca prin CEO s-a cam distrus tot ce ar insemna principii, functionare de sistem si profesionalism. E halucinant sa citesti atatea ineptii intr-o singura fraza: „Nu vom putea majora salariile brute, dar le vom oferi un adaos, timp de trei luni, o primă dacă îi putem spune. Vom calcula pentru fiecare angajat în parte câți bani trebuie alocați ca să nu fie afectați de transferul contribuțiilor”! Adaos sau prima, ori prema in alte evolutii, par a fi totuna in capete zguduite de vibratii narcisiste! Dar ca sa calculezi adaosul(in nici un caz prima) pentru fiecare salariat e chiar noaptea mintii! Adica, peste 13000 de adaosuri individualizate. Cred ca va rade si sistemul informatic cand va calcula aceste adaosuri. Mai ales vazand ca sistemul de slarizare este ingenunchiat! Si trebuie sa editeze cate doi fluturasi pentru fiecare salariat! De ce nu se pot majora salariile brute? Pentru ca e prea simplu si profesionist, iar actualul management e hotarat sa inventeze chiar apa calda si gaura de la covrig! Solutia simpla, ca „oul lui Columb”, pentru a conserva salariului net al fiecarui salariat, este chiar majorarea salariului de baza brut, adica, pur si simplu, transpunerea grilei de salarizare! Prin aceasta metoda se rezolva, intr-un singur pas, ambele cerinte care ar trebui sa preocupe atat managementul cat si sindicatele: conservarea sariului net si evitarea cresterii costurilor angajatorului. Spre exemplu salariul din grila, la clasa 24 a, de 2230 lei, trebui sa devina 2666 lei, pentru ca salariatul sa-si pastreze salariul net, iar angajatorul va avea costuri mai reduse 11 lei. Castigul in favoarea angajatorului devine si mai mare, dupa aplicarea sporurilor individuale de care beneficiaza salariatii. La o reducere a costurilor angajatorului in medie cu cca 15 lei/salariat/luna se economisesc peste 2 milioane lei! Iata o posibila sursa pentru mult trambitata echilibrare salariala, care a fost fentata in decembrie prin acord intre sindicate si administratie! Salariatii vor fi fentati inca o data si prin aceste adaosuri care nu vor fi atat de individualizate cum se declara! Nemodificand grila de salarizare sporurile vor fi calculate la salarii de baza reduse(cele din 2017)! Sporurile cu caracter permanent pot fi usor compensate prin adaos, dar cele nepermanente nu cred ca vor fi compensate la fel de fidel. Cine are de pierdut? Tocmai muncitorii, care beneficiaza preponderent de aceste sporuri!”, crede Răuţ, despre care s-a spus de mai multe ori că ar putea reveni la Complexul Energetic Oltenia. Actulul manager Sorinel Boza nu a dat de înţeles că l-ar dori pe Răuţ în echipa sa, fiind rezervat şi pe alocuri deranjat de criticile lui Ion Răuţ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com