Scenariu şoc: Cum au muncit minerii degeaba şapte zile din şapte!?

Scenariu-şoc pentru angajaţii Complexului Energetic Oltenia(CEO). Este vorba de posibilitate ca minerii şi energeticienii să nu poată fi plătiţi pentru zilele lucrate în plus la companie. Este vorba în principal de angajaţii care au prestat şapte zile din şapte pentru a da ţării cât mai mult cărbune şi cât mai multă energie. În ultimul an în special este la Complexul Energetic Oltenia a fost vorba de un an prolific, raportat la activitatea de până acum. Chiar de la înfiinţare au existat probleme economice şi financiare, dar se pare că 2017 va fi unul extrem de bun pentru compania de stat. Dar se pare că nu şi pentru angajaţii celui mai mare angajator al statului român.

Scenariu este extrem de simplu, dar sumbru

Pentru că nimeni nu se gândea că o să se funcţioneze lună de lună cu aproape toate grupurile energetice valide bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei nu a prevăzut suficient de multe fonduri pentru anumite activităţi, inclusiv pentru un program extins de lucru. De regulă, în lunile de primăvară, administraţia Complexului Energetic Oltenia apela la măsura şomajului tehnic, dată fiind hidraulicitatea ridicată. În perioada şomajului tehnic erau executate operaţiunile de mentenanţă şi reparaţii. Nu a fost cazul şi în acest an pentru că Sistemul Energetic Naţional cerea energie pe cărbune. Şi CEO a profitat de pe urma acestei cereri crescute şi chiar a vândut la preţuri extrem de bune. Dar banii nu ajung în buzunarul muncitorilor. Situaţia în care minerii şi energeticienii nu ar mai intra în posesia sumelor pentru zilele lucrate în plus ar fi posibilă dacă Ministerul Energiei nu ar promova în termenul legal un memorandum pentru aprobarea rectificării bugetare la Complexul Energetic Oltenia. Suma vehiculată este de 25 de milioane de lei. Din total, aproximativ 17 – 18 milioane de lei sunt necesare pentru acoperirea drepturilor salariale.

Nu ar fi o surpriză

Nu ar fi o surpriză ca rectificarea de buget să nu fie aprobată, având în vedere că am văzut un scenariu similar anul trecut, când la putere se aflau tehnocraţii. De rectificare s-a ales praful şi de salarii la fel, pentru că situaţia de anul trecut a influenţat negativ fondul de salarii pe 2017. Liderii de sindicat se roagă să nu se repete şi în 2017 scenariul din 2016 şi oamenii să nu primească una din cele mai mari ţepe, chiar din partea acţionarului lor principal, Ministerul Energiei, care deţine 77% din acţiuni, la Complexul Energtic Oltenia. Când e interesat e acţionarul principal, când nu vrea se face mic de tot, de nu se mai vede decât Fondul Proprietatea.

Aurel Lesu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com