Scandal pe investiții între PSD și PNL. Romanescu e considerat primarul proiectelor PSD

Un nou scandal mocnește între PNL și PSD. Social-democrații sunt nemulțumiți că primarul din Târgu Jiu, liberalul Marcel Romanescu, se laudă cu proiectele PSD, de pe vremea lui Florin Cârciumaru. Este vizată investiția de modernizare a transportului public la Târgu Jiu.

„În ultimii ani, am constatat că a devenit un adevărat obicei pentru primarul municipiului Târgu Jiu, domnul Marcel Romanescu, arogarea meritelor pentru mai multe proiecte de investiție, deși realitatea este cu totul alta. Multe dintre investițiile anunțate de către domnul Romanescu la Târgu Jiu sunt de fapt proiectele fostei administrații publice a primăriei municipiului. De aproape trei ani, activitatea ca primar a domnului Romanescu s-a rezumat la criticarea fostei echipe de conducere a primăriei, însă ca un paradox, același domn Romanescu nu ratează ocazia de a se lăuda în fața opiniei publice cu proiectele fostei administrații PSD, atribuindu-și pe nedrept meritele obținerii finanțării acestora.

Un exemplu elocvent este proiectul de reabilitare, modernizare și extindere a sistemului de transport public în comun prin troleibuz, cu o finanțare europeană în valoare de 24 de milioane de euro, prin POR 2014-2020.

Întocmirea dosarului pentru obținerea proiectului respectiv a început încă din 2014, când tot atunci a fost abținut și studiul de fezabilitate, dar și indicatorii tehnici și financiari aprobați prin Hotărâre de Consiliul Local în martie 2015. Ori, în acea perioadă, domnul Romanescu nici nu avea habar de aceste lucruri pentru că era ocupat cu lupta politică din interiorul partidului din care provine.

De asemenea, în iulie 2015, a fost publicat Anunțul de informare prealabilă privind contractul de servicii publice (atribuire directă) în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, obligatoriu pentru încheierea contractului cu Transloc Târgu Jiu. Și în această perioadă, domnul Romanescu a fost total absent din administrația publică locală. Ba, mai mult, în campania electorală de la alegerile parțiale de la Primăria Târgu Jiu din iunie 2017, domnul Romanescu ironiza acest proiect, spunând că este de domeniul SF sau că sunt doar promisiuni electorale. Acum, se pare că domnul Romanescu a uitat aceste lucruri și, prin simplul fapt că și-a pus semnătura pe contractul de finanțare, fiind primar în exercițiu, își arogă meritele muncii unei alte echipe.”, potrivit unui comunicat al PSD Gorj.

Ce a spus Romanescu

„Am fost astăzi la Craiova, alaturi de noul director al societății TRANSLOC, Mihai Paraschiv, și am semnat pentru cea mai mare finanțare din fonduri europene din câte am avut până acum la Târgu Jiu – aproximativ 24 de milioane de euro (109.680.249,72 lei)! Primim această finanțare cu brațele deschise pentru că modernizează nu numai transportul în comun din municipiu, ci rezolvă mult mai multe probleme care se acutizaseră în timp.

Mai mult, avem dovada palpabilă că ni se deblochează proiectele de la București și vreau să-i mulțumesc domnului ministru Ion Ștefan (Ministerul Dezvoltării) care îmi promisese, de altfel, acest lucru. Proiecte ținute prin sertare de fosta administrație, blocate de luni întregi și de care avem urgentă nevoie, încep să prindă acum contur.

Vorbim, astăzi, de proiectul care prevede reabilitarea, modernizare și extinderea sistemului de transport public în comun prin troleibuz, cu finanțare prin POR 2014-2020, Axa 4.1, care prevede:

15 troleibuze noi (pe lângă cele 20 pentru care așteptăm stabilirea câștigătorului licitației),

13,62 km rețea de contact (cale dublă) modernizată,

2,7 km rețea incintă (cale simplă) modernizată,

0,36 km rețea nouă (cale dublă),

Autobază modernizată,

Stații de așteptare modernizate,

Sistem de e-ticketing creat (pentru 15 vehicule, 40 stații, 40 puncte reîncărcare)

Obiectivul general al proiectului îl constituie reducerea emisiilor de carbon în Municipiul Târgu Jiu prin reabilitarea, modernizarea și extinderea sistemului de transport public prin troleibuz. Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

  1. Diminuarea traficului rutier cu autoturisme și a emisiilor de CO2 din transport,
  2. Dezvoltarea unui sistem de transport public de călători atractiv, eficient și competitiv prin modernizarea și extinderea sistemului de transport public cu troleibuzul

Așa cum am spus, valoarea proiectului este de 109.680.249,72 lei, din care cheltuieli totale nerambursabile – 99.073.516,07 lei, cheltuieli totale contribuție proprie – 3.196.733,65 lei și cheltuieli totale neeligibile – 7.410.000 lei.

Acesta este rezultatul muncii unei echipe bine închegate, din cadrul Primăriei Municipiului Târgu Jiu, compusă din oameni serioși și care a reușit să aducă, numai în acest an, finanțări de aproximativ 60 de milioane de euro pentru Târgu Jiu. Și să nu uităm de ajutorul primit de profesioniștii din echipa Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, condusă de doamna Marilena Bogheanu.”, potrivit postării lui Marcel Romanescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com