Salariile asistenţilor personali îi încaieră pe politicieni

Politicienii gorjeni se ceartă pe salariile asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap. La nivelul mai multor primării nu sunt fonduri suficiente sau nu mai sunt bani deloc pentru plata salariilor. Este şi cazul Primăriei Bâlteni. Aici a fost luată hotărârea ca de a trimite în şomaj asistenţii personali până la finalul acestui an.

„La Primăria Bâlteni, pentru că banii au fost insuficienți pentru aceste cheltuieli, s-a găsit o soluție astfel încât persoanele cu handicap grav să nu aibă de suferit.

Practic, în comuna Bâlteni sunt înregistrate 69 de persoane cu handicap sever. Dintre acestea, 24 au optat pentru asistenți personali, aceștia având contract de muncă încheiat cu primăria. Conform legii, persoanele cu handicap sever pot opta fie pentru asistent, fie pentru a primi personal indemnizația.

La Primăria Bâlteni, au fost prevăzute în buget sumele pentru plata indemnizațiilor persoanelor cu handicap, însă banii erau insuficienți și pentru achitarea obligațiilor pe care statul le percepe pentru un angajat. Astfel că, în cadrul Consiliului Local al Primăriei Bâlteni s-a votat în unanimitate, ca cele 24 de persoane angajate ca asistent personal să fie trimise în șomaj, până la finalul anului, iar indemnizația, echivalentă cu salariul net al asistentului personal, să fie primită de către persoana cu handicap.

La Primăria Bâlteni a fost găsită această soluție, pentru a nu fi afectate veniturile unei familii în care există o persoană cu handicap sever, însă asistenții personali au rămas fără locuri de muncă.

Vina pentru acest lucru nu o poartă însă primarii și consiliile locale, care caută soluții de compromis prin care să nu afecteze veniturile oamenilor, ci  Guvernul PSD-ALDE care a trecut în sarcina bugetelor locale cheltuielile cu asistența socială fără să asigure fondurile necesare.”, potrivit PNL Gorj.

Situaţia la alte primării

Ion Stamatoiu, edilul PSD din Scoarța, a anunţat că ar putea proceda la fel ca la Bâlteni.

„Am stat de vorbă zilele trecute cu funcţionarii din primărie, înainte să apară problema de la Bâlteni, să vedem cum facem şi noi. Noi avem 35 de persoane cu handicap cu însoţitor. Restul până la 87 sunt cu indemnizaţie. Din bugetul local suntem în imposibilitatea de a ne achita aceste salarii. La fel o să facem şi noi. O să îi contactăm pe toţi şi o să purtăm discuţii. Dacă estevorba de cazuri grave o să rămână ca şi până acum. Sunt şi persoane care au primit însoţitor, dar nu este chiar aşa. Avem şi cazuri. Unul bate clopotul, altul pleacă după cumpărături. Acasă găseti însoţitorul şi bolnavul este plecat. Este o situaţie cu care ne confruntăm. Am stat de vorbă cu mai mulţi primari şi toţi avem aceeaşi problemă. Prioritate are plata acestor cazuri. Noi nu ştim ce o să facem. Avem de achitat salariile angajaţilor din primărie, avem utilităţi, investiţii de plătit. O să ajunge în imposibilitatea de a încheia anul, în sensul că trebuie să plătim aceste indemnizaţii cu prioritate.”, a declarat Ion Stamatoiu, primarul comunei Scoarţa.

Roşia de Amaradia

„Pentru însoţitorii persoanelor cu handicap nu au fost alocate suficient de multe fonduri care să acopere întreg anul 2019. La Roşia de Amaradia fondurile ajung doar până în luna iulie. Este vorba de o jumătate de an. Dacă nu vor fi rectificări de buget nu ştiu ce vom face. Banii ajung doar până în luna iulie. Concedierea este una din soluţii. Vedem ce variantă găsim. Şi noi putem să ajungem în varianta de a da afară aceşti oameni. Sunt 52 de cazuri. 110.000 de lei ne costă pe lună salariile cu însoţitorii la Roşia de Amaradia”, a declarat Liviu Cotojman, edilul din Roşia de Amaradia. La alte primării, precum Bărbăteşti se acordă chiar şi vouchere pentru însoţitori. Edilul din Turburea, Ion Bârcă, spune că nu este vorba decât de primari care nu au gestionat bine bugetele. Bârcă îi atacă pe liderii PNL care ar exploata politic situaţia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com