Românii ar putea vedea pe pielea lor ce păţeşte CEO. Certificate de CO2 şi pentru centralele de apartament?

Claudiu Creţu, administrator special al Electrocentrale Bucureşti, a declarat în presa centrală, că, dacă s-ar aplica tratament egal pentru toate soluţiile de încălzire, şi posesorii de centrale individuale de apartament ar trebui să plătească taxă de poluare, aşa cum plătesc centralele electrice de termoficare din Bucureşti.

„Este necesară modernizarea instalațiilor din sectorul termoficării. Este nevoie de decizii ferme și de un mecanism corect care presupune stabilirea finanțării și a perioadei de timp. În perioada următoare se va face un efort uriaș de modernizare, atât a centralelor ELCEN, cât și a rețelei de transport și distribuție. Aproape 600.000 de apartamente din București depind de acest sistem de termoficare. Există un mit care ar trebui demontat, și anume acela că ar fi mai accesibil să ne instalăm centrale de apartament decât să fim racordați la SACET (sistemul de alimentare centralizată cu energie termică). Piața încălzirii ar trebui să se bazeze pe fundamente corecte de competitivitate. Așa cum ELCEN plătește certificate de CO2 de zeci de milioane de euro pentru cantitatea de gaz pe care o folosește, așa și cei care își instalează centrale de apartament ar trebui să plătească o taxă”, a declarat Claudiu Crețu, administrator Special al ELCEN la o conferinţă pe teme de cogenerare.

Centralele pe lignit plătesc cam 0,8 certificate/MWh produs, iar cele pe gaze, circa 0,3 certificate – cele mai eficiente. Acum, pe bursa EEX, preţul unui certificat de CO2 este de circa 25 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com