România riscă să devină o ţară dependentă energetic de curentul electric din import

Politicienii din Gorj nu cred că Uniunea Europeană ne va închide cea mai mare companie energetic din ţară, ca număr de angajaţi şi ca întindere. Este vorba de Complexul Energetic Oltenia, cu sediul la Târgu Jiu, care are 13.300 de salariaţi şi îşi desfăşoară activitatea în judeţele Gorj, Mehedinţi şi Dolj. Sunt patru termocentrale pe cărbune în Gorj şi Dolj şi exploatări miniere în Gorj şi Mehedinţi.

Politicienii sunt optimişti că nu se va închide industria extractivă a cărbunelui care asigură combustibil pentru termocentrale, însă nu prea au argumente în ceea ce priveşte optimismul. CEO trebuie să îşi modernizeze grupurile energetice să atingă până în 2021 noii indicatori de poluare stabiliţi de UE. Este o misiune imposibilă. Se încearcă o derogare până în 2024. Şi aşa va fi greu. Va fi încetinit doar „mortul” în drum spre groapă. Pentru Bucureşti pare un subiect minor, însă abia după ce România va rămâne fără CEO va realiza că a rămas în beznă.

Dan Vâlceanu crede că s-a pierdut timp

„Eu nu cred că se va închide, dar nu trebuia trimis Sorin Boza la Bruxelles să negocieze derogări sau chestiuni de genul acesta. Este o chestiune la care trebuia să participe ministrul Energiei sau reprezentanţii Ministerului Energiei. Ei au putere să facă anumite garanţii. Eu am stat de vorbă cu europarlamentarul nostru Marian Jean Marinescu. A fost o întâlnire în 2016 şi a solicitat propuneri ca România să nu aibă de suferit. Nu au venit propuneri şi o parte din vină aparţine reprezentanţilor companiilor din România, inclusiv CEO. Nu au catadicsit să se implice pentru ca această companie să aibe de suferit. România trebuie să îşi îndeplinească obligaţiile ca toate celelalte state. Din punctul acesta de vedere am ratat ani. Trebuia să ne gândim cât costă, dacă le putem face. Am mai trecut prin lucrurile acestea cu slam densul. Atunci am avut oameni care au înţeles că energia pe cărbune e importantă pentru România”, a spus Dan Vâlceanu, liderul PNL Gorj.

Cârciumaru vrea dialog

La rândul său, Florin Cârciumaru, liderul PSD Gorj, este de părere că pot fi găsite soluţii prin dialog. „Eu îmi doresc ca ceea ce se va întâmpla să fie bine pentru toţi gorjenii. Este de datoria noastră a parlamentarilor de Gorj, indiferent de culoarea politică pe care o avem, să insistăm la premier să ne ofere sprijin pentru ca această companie să fie o societate de bază pentru sistemul energetic din România, să nu fim obligaţi să importăm. Trebuie o mobilizare generală, de la administraţie, sindicate, Guvern, Administraţia Prezidenţială. Nu cred că se va închide. Trebuie să vedem ce înseamnă acest semnal de la UE. Să nu disperăm. Eu cred că se vor găsi soluţii ca în alte ţări. Eu sunt optimist. Am trecut de-a lungul anilor prin situaţii critice”, a spus Cârciumaru.

Boza spune că este imposibil să realizeze investiţiile până în 2021

Managerul Complexului Energetic Oltenia, Sorinel Boza, a făcut public faptul că este absolut imposibil să fie realizate noile investiţii pe mediu până în 2021. Ministerul Energiei ar dori o derogare până în 2024. Astfel, ar mai fi obţinuţi câţiva ani. Va fi greu şi aşa să fie realizate modernizările la arzătoare, după cum a recunoscut Sorin Boza, însă măcar UE va vedea că s-a început treaba. Investiţiile obligatorii la aderarea la UE vor fi încheiate abia în 2020 şi deja trebuie începute altele. A durat aşadar între 10 şi 13 ani să fie gata primele investiţii în instalaţiile de slam dens. Mesajul pare destul de clar din partea UE: modernizaţi sau închideţi! Probabil că le vor închide şi dacă va ieşi abur pe coşurile de la blocurile energetice.

Dacă nu va apărea o minune de la UE, care să nu aibă legătură cu politicienii români, soarta CEO pare să fie deja pecetluită. România pare să aibe soarta unei ţări dependente energetic de curentul electric din import. Dacă se vor închide termocentralele pe cărbune din Gorj şi Hunedoara, atunci 2.000 – 2.500 de megawaţi vor trebui să fie asiguraţi din importuri. În anumite perioade din sezonul de iarnă acest lucru este aproape imposibil, având în vedere că fiecare stat îşi asigură propria securitate energetică. De asemenea, România nu are, momentan, capacitatea tehnică de a importa o asemenea cantitate de energie.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com