România pierde pentru că investițiile din Defileul Jiului sunt oprite

Investiţia de la Bumbeşti se află într-o fază extrem de avansată, dar acolo avem de protejat arinii, un copac extrem de răspândit în țară, precum și în Europa, un peşte care nu are niciun fel de importanţă economică, precum şi un rac, care nu a fost niciodată găsit, a declarat Bogdan Badea, preşedintele Directoratului Hidroelectrica, în cadrul audierilor în Comisia parlamentară de anchetă privind prețurile la energie electrică și gaze naturale. Președintele Comisiei, senatorul Daniel Zamfir, și-a manifestat îngrijorarea că nu există suficientă producție de energie electrică pentru a trece cu bine iarna, iar investiții care ar putea ajuta nu se finalizează. De fapt, „lupta” este între birocrații din structurile de mediu și investitori, în acest caz Hidroelectrica. Primii nu se grăbesc să dea rezoluții pe documentele cerute chiar de ei înșiși, astfel încât, între timp, legislația se modifică și cer alte acte. De cealaltă parte, investitorii se satură să tot refacă documente și studii ce durează ani de zile, mai ales atunci când este vorba de investiții mari, precum o autostradă sau o hidrocentrală. Prin această prelungire „artificală” a termenelor de finalizare a investițiilor, în cele din urmă, pierd românii!

„La Bumbeşti am reluat toate procedurile în conformitate cu legislaţia actuală. Ne aflăm într-o fază extrem de avansată. Am depus documentaţia de mai bine de două luni şi jumătate pentru a intra în ultimele etape de evaluarea pentru obţinerea acordului de mediu. Deocamdată, nu am primit niciun feedback de la autorităţi. În cazul de faţă avem o serie de sarcini date de autorităţile de mediu în ceea ce priveşte măsurile pe care trebuie să le implementăm pentru a fi în concordanţă cu ceea ce ne cer cei de la Ariile Protejate. Avem de protejat un arin care se găseşte în toată Europa. Avem de protejat acest peşte care, tot din informaţii publice, nu reprezintă şi nu are niciun fel de importanţă economică, şi avem de protejat un rac, care nu a fost văzut niciodată, dar despre care autoritățile de mediu spun că ar exista condiţii să trăiască acolo. În astfel de situaţii derizorii ne găsim noi cu măsurile pe care ar trebui să le implementăm. Mai mult decât atât, avem obligaţia ca, timp de zece ani, să căutăm acel rac. Încă nu l-a găsit nimeni… La Răstoliţa, din 2017 de când am obţinut Hotărârea de Guvern de expropriere pe acel obiectiv de investiţii, am făcut toate demersurile, doar că, similar cu situaţia de la Bumbeşti, autorităţile ne cer din proprie iniţiativă revizuirea acordului de mediu, deşi noi avem autorizaţia de construire (n.r. – care conține și acordul de mediu)”, a subliniat Badea, în cadrul Comisiei parlamentare.

„Cazul de la Bumbeşti, cel mai dramatic dintre toate, pentru că, din păcate, avem şi o hotărâre judecătorească dată în anul 2017 prin care ni s-a anulat autorizaţia de construire, motivul fiind că, schimbându-se legislaţia, trebuie actualizat acordul de mediu. Nu sunt de acord cu acest principiu, pentru că, odată ce ai luat avize şi acorduri pentru orice obiectiv de investiţii mari, cu termen lung de punere în funcţiune, este normal ca, în baza acestora, să finalizezi investiţia şi să nu fi obligat pe parcursul lucrărilor să te opreşti şi să întrebi autorităţile dacă mai sunt sau nu valabile autorizaţiile sau dacă mai trebuie să facem ceva. În această situaţie ne aflăm cu multe dintre investiţii. Când s-a început investiţia la Bumbeşti au fost luate două autorizaţii de construire, de la Consiliul Judeţean Gorj şi Consiliul Judeţean Hunedoara. În interiorul perioadei de valabilitate a autorizaţiei de construire nu a fost finalizată investiţia şi, conform legislaţiei actuale, se emite un nou set de autorizaţii de construire pentru restul execuţiei, în baza avizelor şi acordurilor existente. În paralel, a fost declarat Parcul Naţional Valea Jiului, iar apoi au început procesele în instanţă cu diverse ONG-uri, care au atacat, practic, două elemente: avizul de gospodărire a apelor emis deja şi acordul de mediu”, a spus Bogdan Badea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com