România a devenit din exportator net de energie – sclav al importurilor. Românii vor ajunge să importe energie pe cărbune din Serbia și Ucraina  

Potrivit publicațiilor economice, România a devenit, anul trecut, importator net de electricitate, deşi ani la rândul am fost unul dintre cei mai mari producători de energie la nivel european. Schimbarea a fost prezisă de specialişti, încă de la începutul lui 2019, şi chiar şi autorităţile recunoşteau că acest lucru ar putea avea loc, din cauza controversatei Ordonanţe 114.

Acestea sunt efecte ale controversatei OUG 114, care a plafonat preţurile la consumatorii casnici şi a impus taxe companiilor din energie.

În mod tradiţional un exportator net de electricitate, România va ajunge în următorii ani un importator net, pe măsură ce se vor închide centralele de producţie, iar cererea consumatorilor continuă să crească, ceea ce va duce şi la scumpirea energiei electrice peste nivelul celei din Ungaria, estima anul trecut şi compania globală de consultanţă ICIS.

Țara noastră va ajunge în situația să importe energie pe cărbune din Serbia sau din Ucraina, state care nu plătesc certificate de CO2. O situație similară este în Spania care caută state din care să importe energie pe bază de cărbune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com