Regal folcloric la Bustuchin

REGULAMENTUL FESTIVALULUI FOLCLORIC „IUSTINA BĂLUŢEANU” – BUSTUCHIN 2018

Zeci de artişti sunt aşteptaţi duminică 29 iulie 2018 la o nouă ediție a Festivalul folcloric „Iustina Băluţeanu”, desfăşurat în comuna Bustuchin. Festivalul face parte din complexul de manifestări care se desfășoară în localitate, timp de trei zile, cu ocazia Zilelor comunei.Festivalul folcloric “Iustina Băluţeanu”, la Bustuchin – Gorj a fost înfiinţat în anul 2006.

Propunându-şi revigorarea vieţii cultural-artistice a zonei de est a judeţului Gorj, mai ales în domeniul folclorului, festivalul este deschis deopotrivă tinerilor interpreţi vocali şi instrumentişti, individuali sau grupaţi în formaţii folclorice precum şi ansamblurilor de dansuri populare.

Secţiunile Festivalului

  1. Solişti vocali de muzică populară;
  2. Solişti instrumentişti de muzică populară;
  3. Grupuri instrumentale;
  4. Dansuri populare;

Condiţii de participare

Festivalul este deschis interpreţilor de folclor muzical autentic din localităţile riverane râurilor Gilort, Galbenu, Oltet şi Amaradia.

Fiecare localitate invitată poate înscrie în concurs maxim doi reprezentanţi pentru fiecare din cele patru secţiuni.

Limita minimă de vârstă este de 10 ani, mergând până la 40 de ani (pentru soliştii vocali şi instrumentişti) iar pentru grupurile instrumentale şi formaţiile de dansuri vârsta admisă este între 7-18 ani.

Soliştii vocali şi instrumentiştii vor interpreta două piese, din care una fără acompaniament (doină sau balada).

Acompaniamentul va fi asigurat de Ansamblul Folcloric „Maria Lătăretu” al Şcolii Populare de Artă Târgu Jiu .

Concurenţii sunt aşteptaţi în ziua de 29.07.2018, orele 1000, în Piaţa Primăriei Comunei Bustuchin.

Desfăşurarea Festivalului

29 iulie 2018 –

orele 10 – 12                • Repetiţie cu orchestra

orele 12 – 16                • Consursul şi decernarea premiilor

Premii

Se vor acorda premii şi diplome pentru fiecare secţiune:

 

Solişti vocali:

Premiul I, în valoare de 300 lei

Premiul II, în valoare de 250 lei

Premiul III, în valoare de 200 lei

Premiu Special, în valoare de 100 lei

2 Mențiuni, în valoare de 100 lei

Solişti instrumentişti:

Premiul I, în valoare de 300 lei

Premiul II, în valoare de 200 lei

Premiul III, în valoare de 100 lei

Menţiune, în valoare de 100 lei

Grupuri instrumentale:

Premiul I, în valoare de 300 lei

Premiul II, în valoare de 200 lei

Premiul III, în valoare de 100 lei

Mențiune, în valoare de 200 lei

Dansuri populare:

Premiul I, în valoare de 400 lei

Premiul II, în valoare de 300 lei

Premiul III, în valoare de 200 lei

2 Menţiuni, în valoare de 100 lei

Premiu special în valoare de 200 lei.

În funcţie de numărul de participanți înscriși pentru cele patru secțiuni, se vor mai acorda 5 premii speciale în valoare de 50 lei.

Concurenţii care au obţinut premiul I la ediţia trecută nu mai pot participa in concurs.

Premiile l la secţiunile solişti vocali, solişti instumentişti, grupuri instrumentale şi dansuri populare precum si premiul special la secţiunea dansuri populare vor fi acordate de către Consiliul Judeţean Gorj, prin Şcoala Populară de Artă Targu Jiu .

Premiile II la toate secţiunile, menţiunile la secţiunile grupuri instrumentale şi dansuri populare, precum şi cele cinci premii speciale ce se vor acorda în funcţie de participanţii înscrişi, vor fi acordate de Consiliul Local şi Primăria Bustuchin.

Premiile lll la secţiunile solişti vocali, solişti instrumentişti, grupuri instrumentale şi dansuri populare precum și premiul special la secţiunea solişti vocali şi mențiunile la secţiunile solişi vocali şj solişti instrumentişti vor fi acordate de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj.

În funcţie de valoarea premiilor şi de numărul participanţilor, juriul îşi rezervă dreptul de a redistribui unele premii.

Participanţilor la Festival nepremiaţi li se vor înmâna diplome de participare.

Iustina Băluţeanu, a fost una dintre marile cântăreţe de muzică populară din perioada 1955-1981. Datorită calităţilor vocale native evidente pe care le avea, Iustina Băluţeanu a fost repede remarcată şi a început să cânte, în perioada 1939-1940 în diverse coruri bisericeşti, unde avea solo-uri foarte apreciate, precum şi în reputatul cor ”Cântarea Olteniei” din Craiova.A fost prima solistă de muzică populară cu studii superioare, specialitatea canto ! Primul disc înregistrat la Electrecord în perioada 1957-1958 a fost realizat cu ”Taraful Gorjului”, condus la acea vreme de reputatul dirijor Nicu Novac, cel care devenise între timp soţul Iustinei.

Alături de Nicu Novac, Iustina Băluțeanu a fost printre întemeietorii ”Taraful Gorjului”, în anii ‘50. “Cântă păsările toate” a fost prima hăulită înregistrată în România.

Consiliul Județean Gorj, Primăria și Consiliul Local Bustuchin, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și Școala Populară de Artă vă invită așadar duminică 29 iulie 2018 începând cu ora 12.00 la o nouă ediție a a Festivalului folcloric „Iustina Băluţeanu”. Vă așteptăm cu drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com