Recomandări pentru consumatori în pragul sărbătorilor pascale

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Gorj transmite o serie de recomandări consumatorilor înaintea sărbătorilor pascale.

Comercializarea cărnii

–  Achiziționarea cărnii (inclusiv a cărnii de miel) se va face numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate (măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe) și trebuie să aibă ștampila de control sanitar-veterinar. În aceste condiții, aveți garanția unui  produs sigur ce nu vă va afecta sănătatea;

– Evitați cumpărarea de carne de la persoane si din locuri neautorizate, din „portbagajele mașinilor” chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificați tranzacția comercială, în cazul în care doriți să faceți o reclamație ulterioară, și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea;

–  Verificați proprietățile organoleptice ale produselor, a semnelor de alterare, modificări ale aspectului (aspect de mâzguit, cu prezența mucilagiilor etc), culorii (culoare modificată), consistenței, prezența corpurilor străine etc. Carnea proprie consumului trebuie să prezinte, la suprafață, o peliculă uscată,  de culoare roz până la roșie, să fie fermă și elastică, atât la suprafață cât și în secțiune; mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt;

– Ca o măsură de prevedere suplimentară este bine să observați, la mielul cumpărat, copita și dentiția specifice erbivorelor (la dentiție se va urmări, în special, lipsa caninilor).

–  Se va acorda atenție prețului afișat și se va verifica concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă;

–  Carnea achiziționată sub formă refrigerată se va transporta, în condiții igienice, cât mai repede la domiciliu și se va depozita la frigider.

 

Comercializarea  ouălor

– Achiziționați ouăle numai din locuri special amenajate, autorizate.

– Evitați cumpărarea de ouă de pe marginea drumului, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic.

–  Ouăle de consum trebuie să prezinte coaja, intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri străine, fără mirosuri străine;

–  La spargerea oului, albușul trebuie să fie de consistență densă, transparent, iar gălbenușul semiglobulos, ușor aplatizat și bine delimitat de albuș;

–  În cazul ouălor vândute în vrac trebuie comunicate vizibil, cu ușurință și perfect lizibil, informațiile privind:

– categoria de calitate (A);

– categoria de greutate

Clasamentul ouălor din categoria A în funcție de greutate

XL – foarte mare: greutate mai mare sau egală cu 73 g;

L – mare: greutate mai mare sau egală cu 63 g și mai mică de 73 g;

M – mediu: greutate mai mare sau egală cu 53 g și mai mică de 63 g;

S – mic: greutate mai mică de 53 g;

– o indicație a metodei de creștere a găinilor;

– o explicație a semnificației codului producătorului;

– data de valabilitate minimă.

Se va acorda atenție prețului afișat și se va verifica concordanța dintre prețurile afișate și cele marcate pe bonurile de casă.

Comercializarea vopselei de ouă

– Achiziționați vopseaua de ouă numai  din locuri autorizate.

– Se va citi cu atenție eticheta produsului, care trebuie să conțină: numele și adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucțiuni de utilizare și data durabilității minimale.

Atenție! Nu utilizați, la vopsirea ouălor, vopsea realizată pentru alte destinații, precum cea tipografică sau cea pentru textile. Deși rezultatele sunt spectaculoase, utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta un posibil pericol pentru sănătatea dumneavoastră.

Comercializarea ciocolatei, produselor din ciocolată, produse pe bază de cacao și grăsimi vegetale (tablete, figurine etc)

– Etichetele acestor produse trebuie să conțină următoarele informații: denumirea produsului, numele și adresa operatorului economic împuternicit cu informarea consumatorilor, lista ingredientelor, proporția din ingredientele care sunt înscrise in denumirea produsului ( ex; cu arahide, cu alune de pădure, cu stafide etc), componentele cu posibile efecte alergene( sunt scoase in evidenta fata de restul informațiilor), data durabilității minimale; cantitatea neta, condițiile speciale de păstrare, declarația nutrițională.

– în cazul produselor provenite din terțe țări (din import) se vor înscrie numele și adresa importatorului.

– Produsele provenite din afara Rumâniei trebuie să fie însoțite de etichete cu elementele de identificare și informare în limba română.

– Pentru ciocolată și produse din ciocolată: se menționează, în mod obligatoriu, conținutul de cacao substanță uscată, exprimat în procente, astfel: “substanța uscata de cacao…% minimum”; în cazul ciocolatei umplute se menționează produsul de umplutură; o mențiune privind adaosul de cafea; o mențiune privind adaosul de băuturi spirtoase, atunci când acesta depășește 1,2 % din masa produsului.

– După cumpărare, verificați, prin apreciere directă, proprietățile organoleptice ale produselor, a semnelor de alterare, modificări ale aspectului, culorii (culoare modificată), consistenței, prezența corpurilor străine etc.

Drajeurile trebuie să aibă suprafața netedă, lucioasă, uscată și nelipicioasă.

– Achiziționarea produselor se va face numai  din locuri autorizate; evitați cumpărarea de produse de la vânzători ambulanți, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic;

– Verificați starea ambalajelor (integritate, etanșeitate) și încadrarea produselor în data durabilității minimale.

Comercializarea vinurilor

– Conținutul etichetei  trebuie să cuprindă: denumirea produsului, denumirea și adresa producătorului/importatorului/îmbuteliatorului, volumul net, concentrația alcoolică, o informație privind lotul, data durabilității minimale pentru vinurile care au concentrația alcoolică mai mică de 10% vol., componentele cu posibile efecte alergene;

– Aspectul lichidului: culoare corespunzătoare sortimentului, limpede, fără depuneri sau impurități în suspensie.

– La întoarcerea buteliei cu dopul în jos, conținutul nu trebuie să se tulbure sau să prezinte impurități sau scurgeri.

– Marcarea băuturilor alcoolice distilate se face cu respectarea reglementărilor în vigoare emise de Ministerul Finanțelor.

La cumpărarea produselor alimentare și, implicit a vinului, solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea/siguranța unui produs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com