Rată mică a şomajului în Gorj, dar şi salarii minuscule

În judeţul Gorj, la sfârşitul lunii  septembrie 2018 rata şomajului a fost de 4,34% corespunzatoare unui număr de 5892 şomeri din care 2668 femei , numarul somerilor indemnizati fiind de 1967, trendul inregistrat fiind unul descrescator atat fata de aceeasi perioada a anului trecut cand la sfarsitul lunii septembrie 2017 aveam  8890 someri si o rata a somajului de 6,53% cat si  fata de perioada anterioara, cand la sfarsitul lunii august a.c., rata somajului inregistrata a fost de 4,45% si numarul somerilor fiind 6052.

Ca urmare a implementării Programului de Ocupare a Forţei de Muncă pentru anul 2018  in primele 9 luni ale anului  s-a realizat încadrarea unui număr de 5267 persoane fata de totalul de 6000 prognozat a fi realizat pentru tot anul, astfel ca Planul de ocupare este realizat in proportie de 88%, fiind cu 17% mai mare decat cel prognozat a fi realizat in perioada 01.01-30.09.2018, fiind incheiate :

–           3978  contracte de munca pe perioada nedeterminata si

–           1289 contracte de munca pe perioada determinata.

Au fost acordate 151 prime de activare somerilor neindemnizati care au fost incadrati cu contract de munca pe o perioada mai mare de 3 luni, prima cu valoarea de 1000 lei pentru fiecare persoana.

Au beneficiat de completarea veniturilor salariale un numar de 232 fosti someri indemnizati care s-au incadrat cu contract de munca pe o perioada mai mare de 12 luni, beneficiind de o suma egala cu 30% din cuantumul indemnizatiei de somaj, suma care se acorda lunar din momentul angajarii pana la sfarsitul perioadei pentru care erau indreptatite sa primeasca indemnizatia de somaj.

S-au acordat prime de relocare unui numar de 26 persoane care s-au incadrat intr-o alta localitate situata la o distanta mai mare de 50 Km fata de localitatea in care isi au domiciliul sau resedinta si ca urmare a acestui fapt si-au schimbat domiciliul sau resedinta in localitatea respectiva sau in localitatile invecinate acesteia beneficiind de o suma lunara egala cu 75% din suma destinata asigurarii cheltuielilor pentru locuire in noul domiciliu sau noua resedinta (cheltuielile cu chiria, utilitatile,etc) dar nu mai mult de 900 lei, pe o perioada de cel mult 36 luni.

Activitatea prin reţeaua  EURES

În  perioada 01.01-30.09.2018, AJOFM GORJ  a oferit prin Serviciul de ocupare european EURES consiliere unui număr de 244 persoane care au dorit un loc de muncă în străinătate, precum şi angajatorilor, în următoarele domenii: căutarea unui loc de muncă, oferte de locuri de muncă vacante din cadrul ţărilor SEE, condiţiile de viaţă, asigurări de sănătate, prestaţii de somaj, etc. De asemenea au fost încarcate pe portalul EURES CV-urile EUROPASS ale persoanelor care au dorit sa il faca vizibil la nivel european. Pentru  determinarea acestui indicator au fost luate în considerare numai solicitările prin  prezentarea  la sediul  agenţiei judeţene, şi cele prin poşta electronică, nu si cele prin  apeluri telefonice  la  care  a  răspuns  consilierul  EURES.  Cele  mai  solicitate ţări  ca  destinaţie de  muncă  ale  căutătorilor  de  locuri  de  muncă  au  fost  Spania, Danemarca,  Germania, Finlanda, Marea Britanie, Norvegia, iar cele mai solicitate meserii au fost de muncitor necalificat in agricultura, lucrător în domeniul hotelier,  inginer, asistent medical.

Din cele 244 persoane mediate, 53 persoane au obtinut contracte de muncă în străinătate. ( 21 in Marea Britanie, 17 in Danemarca , 12 in Spania, 2 in Portugalia si 1 in Olanda ).

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca implementeaza in calitate de Beneficiar, prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020, Axa prioritara 2- Imbunatatirea situatiei tinerilor neets, proiectul INTESPO- Inregistrarea tinerilor neets in evidentele Serviciului Public de Ocupare.

Parteneri in proiect sunt Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, Ministerul Educatiei Nationale si Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala iar durata proiectului este de 48 luni.

Obiectivul General al proiectului este cresterea numarului de tineri neets inregistrati in Serviciul Public de Ocupare iar ca Obiective specifice sunt pe de o parte cresterea gradului de informare si constientizare in randul tinerilor cu privire la avantajele inregistrarii in SPO, iar pe de alta parte constituirea unei retele de sprijin la nivel local si a unui mecanism de lucru cu tinerii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com