Raportul Corpului de Control al premierului Dăncilă, lovituri în serie pentru șefii CEO. SINTEZĂ

Raportul Corpului de Control al premierului Dăncilă a devenit public și a ajuns în presa locală. Documentul vorbește despre activitatea managerilor companiei și activitatea acestora. În prima parte se face observația că actualul președinte al Directoratului CEO, Sorinel Boza, a fost numit ilegat în Directorat, întrucât nu se afla pe lista scurtă, potrivit prevederilor legale.

 

În raport se mai vorbește și despre inspectorii de protecție socială. Unii dintre aceștia, Iovan, Marciuc sau Mitrescu au fost în același timp și salariați ai organizațiilor sindicale, precum și ai companiei. Inspectorii de control menționează că cei trei ar fi trebuit să aibe contractele de muncă de la CEO suspendate. Inspectorii sociali de la CEO(6) au încasat anul trecut salarii nete fabuloase, cuprinse între 7.000 și 12.000 de lei.

Șefii CEO au aprobat în 2017 cu întârziere strategia achizițiilor publice. În raport se amintește și de faptul că pentru serviciile de transport au fost încheiate contracte prin negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială. 20 de prestatori de servicii au avut contracte cu CEO și au concurat în asociere, dar au fost și contraofertanți anterior. Se vorbește de existența unui „cartel” al celor 20 de firme, care au impus prețurile.

CEO a întârziat și organizarea unor licitații, iar în acest sens a fost sesizat Parchetul General.

Și pentru serviciile de pază au fost încheiate contracte prin negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială.

Au mai fost constatate majorări la valoarea unor contracte fără respectarea prevederilor legale.

CEO a avut probleme și cu stocurile de cărbune în iarna 2017 – 2018, acestea fiind mai mici decât cele din actul normativ.

În Raport se vorbește și despre scăderea producției de cărbune pe anul trecut și compensarea cu gaze naturale, din lipsa lipsa investițiilor și a exproprierilor.

 

Și stocurile de cărbune din ultima iarnă au fost sub cele din programul aprobat.

CEO a raportat la Ministerul Energiei și stocurile de la rezerva de stat, care nu sunt proprietatea companiei.

 

La CEO a existat și o reducere cu 25% a producției brute de energie în ianuarie 2019, raportat la ianuarie 2018.

 

CEO a realizat dezechilibre calculate de OPCOM în perioada 2017 – 2018 de 109 milioane de lei. Dezechilibrele au fost cauzate de porniri și opriri repetate și avarii.

Au mai fost constatate deficiențe în privința întocmirii documentațiilor pentru exproprieri.

Se mai spune în raport că șefii companiei nu au achiziționat certificatele de CO2, deși erau informați că ar putea avea loc o creștere de preț. Și la Termocentrala Rovinari au fost puse în evidență diferențe între stocul de cărbune din depozit și cel din acte.

Raportul de Control are 131 de pagini și a fost transmis procurorilor și altor instituții.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com