Raport: Termocentralele pe cărbune din Europa ar fi neprofitabile. Dar cum e cu certificatele de CO2?!?

Patru din cinci termocentrale pe cărbune din Uniunea Europeană sunt neprofitabile, iar companiile de utilităţi ar putea să înregistreze pierderi de 6,6 miliarde euro în acest an, susţine un raport al centrului de reflexie Carbon Tracker Initiative, transmite Reuters, prreluat de Agerpres și prezentat de focus-energetic.ro

„În plus, multe termocentrale actuale vor trebui să instaleze tehnologii mai scumpe pentru a respecta standardele mai stricte de calitate a aerului începând din 2021, iar creşterea prețurilor certificatele CO2 ar putea majora costurile o dată în plus, se mai arată în raport.

„Producătorii de energie pe bază de cărbune din UE pierd lichidităţi pentru că nu pot să concureze cu regenerabilele ieftine şi cu gazele naturale, iar situaţia nu va face decât să se înrăutăţească. Decidenţii şi investitorii ar trebui să se pregătească pentru eliminarea cărbunelui, cel mai târziu până în 2030”, a declarat Matt Gray, unul dintre autorii raportului.

Carbon Tracker a analizat indicatorii economici pentru fiecare termocentrală pe cărbune din UE şi a descoperit că aproximativ 84% din producţia de energie pe bază de lignit este neprofitabilă, iar în cazul termocentralelor pe bază de huilă procentul este de 76%, rezultând pierderi de 3,54 miliarde euro, respectiv 3,03 miliarde euro.

La nivelul Uniunii Europene, 79% din termocentralele pe cărbune sunt neprofitabile.

Cele mai mari pierderi ar urma să le înregistreze, în acest an, grupul german de utilităţi RWE, aproximativ 975 milioane euro sau 6% din capitalizarea sa bursieră, susţine raportul. Urmează grupul de utilităţi ceh EPH, ale cărui active sunt amplasate în principal în Germania şi Cehia, care ar putea pierde 613 milioane euro, şi grupul PPC din Grecia, care ar putea pierde 596 milioane euro.

Centrul de reflexie subliniază, însă, că există şi termocentrale pe cărbune care vor genera profit în acest an, incluzând cele din Polonia, care beneficiază de subvenţii ridicate, precum şi termocentralele eficiente din Germania şi Olanda, alături de unele unităţi din Italia, Cehia şi Slovenia, care beneficiază de pe urma preţurilor mari la energie pe piaţa angro.

În Europa, cotaţia la cărbune pentru anul următor a coborât până la 66 de dolari tona, de la 100 de dolari în urmă cu un an, însă costul certificatelor de carbon a crescut de cinci ori începând din 2017, până la 30 dolari/certificat. Aceste evoluţii au majorat costurile pentru termocentralele pe bază de cărbune. În paralel, contractele de referinţă la gazele naturale în Olanda sunt cu 27% sub media din ultimii 10 ani, ceea ce încurajează companiile de utilităţi să utilizeze gaze naturale”, potrivit focus-energetic.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com