Raport al Curţii de Conturi: Directori din Primăria Târgu Jiu, buni de plată cu încă 126.516 lei, plus penalităţi. Document.

Un raport al Camerei de Conturi Gorj dispune recuperarea unor sume de bani de la directori din Primăria Târgu Jiu. Este vorba de o sumă de 126.516 lei, penalităţi stabilite la un contract de introducere a reţelei de distribuţie a gazelor naturale, pe strada Aviatorilor din Târgu Jiu. Contractul este din anul 2012 şi a fost încheiat cu GDF Suez pentru realizarea alimentării cu gaze. În acest sens au fost făcute plăţi în avans în sumă de 637.572 lei. Banii au fost viraţi de către Primăria Târgu Jiu, însă firma respectivă nu a reuşit să finalizeze lucrarea în anul respectiv. Camera de Conturi Gorj a realizat un control, la Primăria Târgu Jiu, în anul 2014 şi a stabilit că avansurile în sumă de 637.572 de lei nu au fost justificate prin lucrări până la finele anului şi au rămas nerecuperate. În urma dispoziţiilor date de Camera de Conturi, angajaţii Primăriei Târgu Jiu au recuperat integral avansul, însă nu şi „foloase necuvenite”, în sumă de 126.516 lei. Banii respectivi reprezintă penalităţi calculate de Camera de Conturi Gorj la avansul primit de GDF Suez.

Au cerut penalităţile la GDF

Camera de Conturi a stabilit şi măsura recuperării sumei de 126.516 lei, însă Primăria Târgu Jiu nu a reuşit să obţină banii respectivi de la firma GDF Suez, chiar dacă a dat-o în judecată, la Judecătoria Târgu Jiu. După ce au pierdut la Judecătorie, Tribunalul Gorj a respins defintiv solicitarea juriştilor Primăriei, considerând că penalităţile nu revin la plată firmei Distrigaz Sud. Decizia a rămas definitivă pe 21 septembrie 2016. De la data respectivă, potrivit Camerei de Conturi Gorj, se calculează penalităţi la suma de 126.516 lei. Aşadar, suma totală de recuperat, respectiv prejudiciul, va fi mult mai mare.

Romanescu este obligat să recupereze banii

De precizat că inspectorii Camerei de Conturi Gorj au dispus în ultimii ani trei termene de recuperare a banilor: în 2014, în 2015 şi ianuarie 2017. Pe 31 iulie 2017, Camera de Conturi a revenit cu o adresă la Primăria Târgu Jiu, condusă de Marcel Romanescu, în care stipulează că, potrivit Legii 94 din 1992, măsurile privind recuperarea prejudiciului sunt o obligaţie a conducerii entităţii auditate. „În concluzie, Unitatea Administrativ Teritorială a Municipiului Târgu Jiu nu a dispus măsurile prevăzute de lege pentru recuperarea penalităţii calculate la avansul acordat, după data rămânerii definitive a deciziei instanţei, respectiv 21.09.2016”, potrivit Raportului Camerei de Conturi Gorj, din 31 iulie 2017, trimis primarului din Târgu Jiu, Marcel Romanescu. Acesta trebuie să emită decizii de imputare a sumelor care trebuie recuperate. Vizaţi sunt directorii mai multor servicii şi direcţii din Primăria Târgu Jiu. Unii dintre aceştia au deja decizii de imputare, în cazul achiziţiei de ornamente de iarnă.

Andrei Pavel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com