PSD pregăteşte un candidat-bombă pentru Târgu Jiu. Se vehiculează patru variante.

Partidul Social Democrat pregăteşte un candidat surpriză pentru alegerile de peste doi ani şi jumătate de la Primăria Târgu Jiu. Este vorba de un politician capabil să câştige fotoliul de primar, indiferent de adversarul pe care îl va scoate opoziţia. Social-democraţii şi-au dat seama, cel mai probabil, că votul de la alegerile parţiale nu a fost unul pro-Romanescu neapărat, ci unul anti-PSD, un semnal că cetăţenii oraşului care au ieşit la vot doresc un alt timp de politician care să îi conducă şi nu o clasă politică ruptă de realităţile de zi cu zi.

Se caută profilul candidatului perfect

Candidatul PSD la alegerile de peste doi ani şi jumătate nu va trebui să fie neapărat un politician, dar va fi înrolat în partid, pentru că pesediştii mizează şi pe votul politic pentru a obţine din nou majoritatea în Consiliul local. Viitorul candidat la Primăria Târgu Jiu va avea în jur de 40 de ani şi va trebui să fie un om cu experienţă în administraţia publică locală. Dacă se va putea chiar unul dintre actualii primari PSD din judeţ ar putea servi drept modeul pentru a stabili candidatul cu şanse reale să câştige un nou mandat de primar pentru PSD la alegerile viitoare. Se caută şi candidaţi care să nu aibe probleme la capitolul integritate sau care să poată să fie tăvăliţi pe prea multe subiecte de presă şi de adversarii politici.

Trei nume care ar putea intra în joc

În general, se va avea în vedere un politician serios care să fi reuşit şi în activitatea profesională. Pe listă au intrat deja câteva nume care vor fi introduse în următorii ani în morişca partidului şi din care se va cerne candidatul cert. Este vorba de trei membri ai PSD, toţi tineri şi care au cariere independente de ajutorul partidului. Activează în sport, administraţie şi justiţie. Cei trei ar putea reprezenta oricând o alternativă posibilă şi serioasă la candidatul PNL oricare ar fi acesta, inclusiv Marcel Romanescu. Mai este vizat un candidat din afara partidului şi care provine din mediul de afaceri.

Romanescu e deja istorie cu actualul mandat

Cert este că şi liberalii şi social-democraţii pornesc de la zero pentru alegerile din 2020 şi caută cei mai buni candidaţi pentru primărie şi pentru Consiliul Local. Inclusiv actualul primar nu este un candidat cert pentru fotoliul de primar, doar dacă sondajele vor fi destul de convingătoare. Sau chiar extrem de convingătoare. Romanescu are prea multe de făcut pentru a reuşi să realizeze măcar jumătate din acestea. Ar putea fi taxat de electorat, dacă nu va poza într-o victimă a majorităţii din CL. În lipsa rezultatelor nu va avea altă şansă. Aşadar, mandatul de doi ani şi jumătate al liberalilor la Primăria Târgu Jiu nu va fi unul relevant pentru campania din 2020, interesul părţilor fiind să tragă de timp şi să ajungă la final de mandat, la egalitate, în privinţa câştigului de imagine la nivelul electoratului, astfel încât nimeni să nu poată să dea vina pe nimeni. Adică încă doi ani fără realizări notabile pentru oraş. Unii chiar ar fi în stare să împingă tăierea panglicii la stadionul municipal cât mai târziu.

Caragea se joacă cu focul

Un candidat cu potenţial a început să se joace cu focul, deşi avea şansele sale pentru 2020. Depinde cum va evolua până la următoarele alegeri locale şi care va fi relaţia sa cu electoratul. Este de văzut şi dacă Viorel Caragea se va înrola politic, pentru a-şi creşte şansele la fotoliul de primar. Are potenţial de creştere, dar depinde ce decizii va lua în plan politic şi cum va evolua până la alegerile locale din 2020.

Avantajul viitorului primar

Avantajul viitorului primar care va fi ales în 2020, indiferent de partid va fi că va fi scăpat de o parte din vechea gardă de acum. Câţiva “grei” din primărie se vor pensiona şi astfel va exista posibilitatea promovării unor tineri pe funcţii de răspundere în cadrul primăriei.

A scăpat Cârciumaru partidul din mână?

Cheia câştigării alegerilor la Târgu Jiu peste doi ani se află la actualul preşedinte Florin Cârciumaru. Acesta va trebui să impună de această data un candidat din rândul partidului care să fie credibil, competent şi serios şi care să nu arate a pesedist, pe de altă parte. Cârciumaru va trebui însă să recâştige controlul asupra partidului, după “escapadele” celor de la PSD Târgu Jiu. Mihai Weber are ceva din alura unui potential baron, iar Cosmin Popescu ar putea fi un candidat posibil la şefia partidului, mai ales din postura de preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj. Cosmin Popescu va trebui însă să susţină candidatul lui Cârciumaru la primărie şi să îşi arate fidelitatea. Ultimul gest pe care Florin Cârciumaru ar trebui să îl mai facă în calitate de preşedinte al PSD Gorj ar fi acela de a propune un candidatul pentru Primăria Târgu Jiu, care va câştiga alegerile, chiar dacă nu va fi automat şi urmaşul lui Cârciumaru la partid. Dacă nu va avea probleme penale Cârciumaru s-ar putea retrage pe o funcţie de preşedinte onorfic sau, dacă va avea probleme penale, ar putea să continue cu un mandat în parlament. În cazul în care va candida din nou pentru un mandat în parlament, Cârciumaru va fi obligat să fie în continuare preşedinte al PSD Gorj, altfel va fi sfâşiat de colegii săi, pe tradiţia “Mischie”.

Ce fac liberalii?

Liberalii nu au decât două opţiuni: fie merg pe mâna lui Romanescu, fie aleg alt candidat. Desemnarea lui Romanescu nu ar fi o surpriză, fiind primarul în exerciţiu. Totul va depinde însă de realizările şi mai ales de nerealizările lui Romanescu. Nerealizările vor veni ca o lovitură de baros asupra PNL şi asupra rezultatelor în alegeri. Primarul ar putea să joace cartea victimei. Liberalii au şi varianta a doua cu un alt candidat, dar ar putea părea neserioşi. Cert este că un eşec la Târgu Jiu nu i-ar pica greu actualului preşedinte al PNL Gorj, Dan Vâlceanu, care şi-a menţine şefia partidului şi opţiunea la prima poziţie pentru un loc eligibil în Parlament. Până la urmă, interesul vizibil şi clar al lui Vâlceanu este să rămână şef la PNL pentru a mai prinde un mandat în Camera Deputaţilor. Singura şansă a lui Romanescu în momentul de faţă este să se apuce să conducă primăria. Un nou mandate l-ar transforma în liderul de facto al PNL Gorj.

Andrei Pavel

One thought on “PSD pregăteşte un candidat-bombă pentru Târgu Jiu. Se vehiculează patru variante.

 • 26 octombrie 2017 la 8:25
  Permalink

  Vise! Cârciumaru să zică mersi dacă o să mai fie în libertate la următoarele alegeri!
  Weber s-a remarcat în toată activitatea lui politică doar prin două lucruri:
  – a ocupat degeaba câțiva ani postul unui deputat de Gorj competent și
  – a fost un zvon cu el că ar fi pe lista de ministru al Apărării. Noroc că ne-a apărat Dumnezeu de o astfel de variantă, că era competent răăăăăăău… Măcar a făcut armata???
  Cosmin Popescu – alt competent, dar mai puțin conform definiției din DEX. Viclean și-atât. Insuficient pentru a conduce o filială județeană de partid, indiferent cât s-ar fi specializat în a fugi după ciolane.
  Contracandidat pentru Romanescu? Un sac cu varză! GARANTAT va obține rezultate mai bune la următorul scrutin decât actualul primar! Romanescu este victima propriei inadecvări! Să nu îți dai seama că, din postul de primar, dacă nu ai sprijin în CL, CJ, prefectură, nu poți face nimic, e dovada cea mai clară a lipsei de viziune, de claritate în lupta politică. A fost o ambiție – să fie primar, gata, s-a îndeplinit! Acum e timpul să avem și un primar, nu doar un administrator și un politician mediocru căruia i-a surâs un pic norocul politic. „ Singura şansă a lui Romanescu în momentul de faţă este să se apuce să conducă primăria.” Pe bune??? Și cum să facă asta???

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com