Protecția Consumatorilor a ajuns o amintire. Nu mai deranjează pe nimeni. Verifică dacă merele au pete.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a continuat campania de control pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea legumelor şi fructelor proaspete în marile lanțuri de magazine tip hipermarket / supermarket, depozite şi pieţe en-gros, începută în această primăvară.

Astfel, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Gorj a desfășurat, în perioada 02.05 – 31.05.2019, o acțiune tematică de control, în care au fost verificaţi 50 de operatori economici. La 41 dintre aceștia, reprezentând 82%, s-au depistat abateri.

Au fost controlate 28 tone produse, în valoare de 108.035 lei, din care s-au constatat nereguli la 1,7 tone produse, în valoare de 7.709 lei.

 

Principalele abateri constatate, în timpul acțiunilor de control, sunt:

  • Legume și fructe depreciate calitativ (cu consistență modificată, lovituri mecanice, colonii de mucegai etc.);
  • Lipsa mențiunii țării de origine și a calității legumelor și fructelor;
  • Neafișarea informațiilor privind calibrul, soiul și calitatea legumelor și fructelor comercializate în vrac;
  • Neafișarea prețurilor de vânzare;

În urma acțiunilor de control, operatorilor economici, la care s-au înregistrat deficiențe, li s-au aplicat 46 de sancţiuni, din care 31 de avertismente şi 15 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 25.200 lei.

 

Sfaturi pentru consumatori:

  • Acordați atenție la cumpărarea legumelor și fructelor și solicitați vânzătorului să vă arate produsele pentru aprecierea aspectului acestora;
  • Refuzați fructele și legumele afectate de putregai sau alterate, care prezintă modificări ale aspectului, culorii, consistenței, gustului, mirosului, care nu sunt proprii produsului respectiv;
  • Refuzați produsele pentru care aveți îndoieli privind calitatea și modul de informare prin etichetare;
  • Refuzați fructele și legumele care prezintă deteriorări cauzate de dăunători;
  • Solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea unui produs;
  • Nu cumpărați fructe și legume din locuri neautorizate; riscați să consumați produse neconforme care vă pot afecta sănătatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com