Propunere legislativă de prelungire a avizelor pentru încadrarea în condiții deosebite de muncă a angajaților CEO

Potrivit unui comunicat de presă, deputatul Dan Vîlceanu, președintele PNL Gorj, a depus o propunere legislativă pentru modificarea alin. (11) și alin. (12) ale Art. 29 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în data de 5 septembrie, la Senat, prima cameră sesizată, urmând a avea un punct de vedere și Consiliul Economic și Social.

Parlamentarul liberal a susținut marţi, în fața Consiliului Economic și Social, propunerea legislativă pentru prelungirea avizelor de încadrare în condiții de muncă deosebite, situație în care se găsesc și angajații Complexului Energetic Oltenia.

„Avizul Consiliului Economic și Social a fost pozitiv, după ce președintele PNL Gorj le-a explicat membrilor Consiliului că la Complexul Energetic Oltenia condițiile de muncă nu au fost îmbunătățite, iar decizia de prelungire a avizelor de încadrare a acestor locuri de muncă în condiții deosebite poate fi dată după o singură vizită într-o carieră.

Mai multe interpelări pe acest subiect au fost depuse de către deputatul liberal, dar toate punctele de vedere oferite până acum de către reprezentanții Guvernului au fost negative, ministrul Muncii Olguța Vasilescu susținând că nu este temei legal pentru prelungirea avizelor angajaților de la CE Oltenia, deși aceștia lucrează în condiții extrem de grele.

„Deși o ordonanță de urgență produce efecte imediate, rezolvă rapid această problemă și este la îndemâna miniștrilor PSD-ALDE, am decis să depun această propunere legislativă pentru a pune presiune pe cei de la Guvern și, totodată, pentru a avea o soluție de rezervă pentru salariații CEO, în caz că nu se dă acest act normativ. Demersurile pentru aprobarea acestei legi sunt greoaie, fluxul documentelor în Parlament fiind lent, dar era important ca subiectul să rămână în dezbatere publică”, a declarat deputatul PNL Dan Vîlceanu.

La Complexul Energetic Oltenia sunt peste 7.000 de locuri de muncă încadrate în condiții deosebite, iar avizele expiră în data de 31 decembrie 2018.

Prin modificările propuse la Legea sistemului unitar de pensii publice, deputatul Dan Vîlceanu locurile de muncă să fie menținute în condiții deosebite ”prin reînnoirea periodică, din 3 în 3 ani, a avizelor (…) , începând cu 1 ianuarie 2019” și, de asemenea, ca perioada cuprinsă între 31 decembrie 2018 și data reînnoirii avizului să constituie stagiu de cotizare în condiții deosebite de muncă.

Aceste avize au mai fost prelungite în ultimii ani, Complexul Energetic Oltenia având sarcina de a normaliza condițiile de muncă. Deși au fost investiți foarte mulți bani, condițiile de lucru la CE Oltenia sunt în continuare grele, dar pe lângă clasificarea locurilor de muncă în mod corespunzător, compania trebuie să asigure un mediu în care salariații să fie în siguranță la locul de muncă, potrivit comunicatului.

Demersurile făcute de CEO şi Minister

„In data de 07.09.2018, la sediul Ministerului Energiei, a avut loc o intalnire a domnului Secretar de Stat, Doru Visan, cu conducerea CE Oltenia si reprezentanti ai Ministerului Muncii si Justitiei Sociale. Discutiile purtate au avut ca subiect demersurile necesare emiterii unui act normativ in vederea prelungirii perioadei de acordare a conditiilor deosebite de munca pentru urmatorii 3 ani, incepand cu data de 01 ianuarie 2019. Documentele de initiere a actului normativ au fost inaintate de Ministerul Energiei catre Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, la data de 10.09.2018. In perioada imediat urmatoare, o comisie din care vor face parte reprezentanti ai Ministerului Muncii si Justitiei Sociale va fi prezenta in subunitatile CE Oltenia pentru a efectua o auditare a locurilor de munca din prisma conditiilor deosebite de lucru ale salariatilor”, conform CEO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com