Promisiuni neonorate: CEO își propusese ca în 2021 să pună în funcțiune grupul chinez de la Rovinari

Complexul Energetic Oltenia își propusese în 2016 ca în anul 2021 să pună în funcțiune la Rovinari grupul chinez pe cărbune. Este vorba de investiția de un miliard de euro despre care se tot vorbește de 7 ani de zile. Mențiune că grupul chinez urma să fie gata în 2021 este trecută în raportul Grupului lignit din cadrul Ministerului Energiei, pe vremea când șefii din minerit și acționarul principal se întâlneau să mai pună la cale problemele companiei.

Având în vedere creșterea ponderii energiei regenerabile de la 20 la 27% in perioada 2020- 2030, și ținând cont de faptul puterea instalată in RES are un randament mediu de 30%, rezultă că si producția de energie a Complexului Energetic Oltenia se va reduce corespunzător, scăzând de la 14TWh in 2016 la 13,4 TWh in 2030.

  1. Producția de lignit urmează trendul descrescător al producției de energie electrică scăzând de la 23 milioane tone la 19,7 milioane tone până în 2020, iar din anul 2021 prin punerea în funcțiune a grupului de 600 MWh de la Rovinari aceasta creste cu aproximativ 4,5 milioane tone.
  2. Exploatările miniere care își vor înceta activitatea vor fi: Cariera Husnicioara (furnizor captiv – RAAN insolvență), Rovinari si Peșteana (datorită epuizării rezervelor si creșterii raportului de descopertă fapt ce le face neviabile financiar).
  3. În intervalul de timp analizat [2016-2030], costul tonei de cărbune va scade datorit închiderilor de capacități și a măsurilor de eficientizare.
  4. Numărul utilajelor miniere de carieră se va reduce proporţional cu producţia si optimizare

fluxurilor tehnologice, fapt ce are drept consecință si reducerea consumului de energie electrică precum si a altor cheltuieli operaționale.

  1. Acoperirea necesarului de cărbune pe intervalul analizat se va efectua numai din exploatările miniere cu costurile de producție cele mai scăzute pe baza ordinului de merit.”, potrivit dintr-un extras al raportului întocmit de grupul pe lignit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com