Proiect “Speranță pentru viață” împotriva obezităţii şi a cancerului

Concomitent cu marcarea Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului, Asociația Română de Oncologie „Sfânta Ana” lansează un amplu proiect intitulat „Speranță pentru viață”, care se va desfășura pe parcursul următorilor ani în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Gorj și va consta în organizarea de campanii informative și concursuri școlare la nivel de masă având ca scop adoptarea unui stil de viață sănătos, dar și prevenirea mai multor afecțiuni cu impact major în rândul populației tinere.

În cadrul proiectului se va desfășura o serie de activități pilon, campaniile prevăzute a fi demarate în acest context în 2018 fiind:

         campanie dedicată prevenirii obezității și informării asupra nutriției, care va avea loc anual în școli și grădinițe și care va cuprinde și diverse concursuri destinate elevilor;

         campanie dedicată conștientizării riscurilor și prevenirii apariției melanomului malign în rândul populației;

         campanie dedicată prevenirii și conștientizării apariției cancerului de sân în cadrul căreia vor avea loc activități la nivel de masă în școli.

În anii următori, vom continua cele 3 campanii începute în 2018, introducând anual câte o nouă activitate.

De-a lungul perioadei în care se va desfășura proiectul „Speranță pentru viață”, campaniile organizate vor alterna, având teme diferite. De asemenea, pe toată perioada în care se va desfășura proiectul vor avea loc activități la nivel de masă în școli pentru ajutorarea copiilor diagnosticați oncologic și aflați în evidențele Asociației Române de Oncologie „Sfânta Ana”. Se mai dorește crearea unui spațiu ambiental în sala de așteptare a Policlinicii-Secției de oncologie din cadrul SJU Târgu-Jiu, ce are ca scop reducerea impactului psihologic al conștientizării bolii pentru pacienți, iar beneficiarii vor avea, astfel, posibilitatea de a utiliza serviciile medicale într-un mediu calm, care să aducă o notă de pozitivitate în viețile lor.

Toate activitățile vor avea un program specific și riguros, astfel încât să cuprindă cât mai multe informații pertinente legate de subiectele tratate și să poată veni în ajutorul unui număr cât mai mare de persoane.

Proiectul dedicat prevenirii obezității și informării asupra nutriției este adresat în special părinților și copiilor, întrucât pentru a avea un stil de viață cât mai sănătos este important ca educația în acest sens să înceapă de la vârste cât mai fragede. Pentru a atrage atenția asupra importanței nutriției corespunzătoare, precum și asupra pericolelor obezității în viața noastră, vom avea în vedere distribuirea de materiale cu mesaje informative, iar pentru a-i antrena pe cei mici în a adopta un stil de viața cât mai sănătos, avem în plan organizarea unor concursuri educaționale interactive cât mai atractive.

Proiectul dedicat prevenirii apariției melanomului malign în rândul populației, în special în rândul tinerilor, reprezintă o a doua inițiativă din cadrul Proiectului „Speranță pentru viață”. Deși reprezintă mai puțin de 5% din toate cazurile de cancer de piele, melanomul este responsabil de majoritatea deceselor cauzate de cancerul de piele, tocmai de aceea, informarea asupra măsurilorr pe care oamenii trebuie să le adopte pentru a preveni răspândirea acestui diagnostic, precum și asupra modalităților de conștientizare în ceea ce privește diagnosticul, sunt esențiale pentru a avea o viață cât mai sănătoasă cu putință. Pentru a ajuta tinerele generații în acest sens, la sfârșitul primăveriii vom distribui materiale informative referitoare la metodele de protejare împotriva razelor nocive ale soarelui, la factorii de risc în ce privește apariți melanomului malign și la măsurile ce ar trebui adoptate pentru a avea un stil de viață cât mai sănătos.

Proiectul dedicat prevenirii și conștientizării apariției cancerului de sân reprezintă cea de-a treia activitate pe care o vom derula în Proiect. Dat fiind numărul destul de mare al bolnavilor, precum și diagnosticarea târzie a bolii, Asociația Română de Oncologie „Sfânta Ana” va ajuta populația în prevenirea și depistarea precoce a apariției cancerului de sân. În acest sens vom distribui materiale cu mesaj informativ în instituțiile de învățământ, la nivel stradal și în instituții unde există un număr mare de angajați de sex feminin.

Prin evenimentele organizate în Proiectul „Speranță pentru viață” dorim să aducem la cunoștința tinerilor pericolele la care se expun în viața de zi cu zi în ceea ce privește alimentația și sănătatea, dar și să le oferim o serie de metode de prevenire și/sau depistare precoce a bolilor oncologice, precum și câteva sfaturi care să-i ajute în adoptarea unui stil de viață cât mai sănătos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com