Procurorii gorjeni amenință cu proteste, dacă vor fi eliminate pensiile speciale

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj vor să protesteze, dacă vor fi eliminate pensiile speciale.

Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, întrunită în data de 21 ianuarie 2020, conform Hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru Procurori, nr. 25/16.01.2020, pentru formularea unui punct de vedere referitor la iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu, din perspectiva încălcării independenţei şi afectării statutului constituţional al procurorilor, a hotărât:

Exprimarea dezacordului cu privire la eliminarea pensiilor de serviciu pentru magistraţii judecători şi procurori, întrucât această eliminare ar constitui o afectare a statutului profesional, cu încălcarea independenţei justiţiei.

Considerăm că reglementarea în vigoare, conform Legii nr. 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a pensiei de serviciu pentru magistraţi este justificată prin prisma specificului activităţii magistraţilor, care impune acestora obligaţii şi interdicţii severe, precum şi riscuri sporite, care nu le sunt impuse celorlalţi asiguraţi din sistemul public general. Pensia de serviciu a fost instituită pentru a încuraja stabilitatea în serviciu şi formularea unei cariere în magistratură, fiind privită totodată ca o componentă a independenţei justiţiei, garanţie a statului de drept.

Interdicţiile impuse magistraţilor vizează activităţi care le-ar putea aduce venituri suplimentare, care să le asigure posibilitatea efectivă de a-şi crea o situaţie materială de natură să le menţină după pensionare un nivel de viaţă apropiat de cel avut în timpul activităţii.

De asemenea, tratamentul juridic diferit al magistraţilor în ceea ce priveşte sistemul de pensionare se justifică şi datorită riscului pe care îl implică exercitarea profesiei, cu un rol esenţial în apărarea drepturilor omului, a ordinii publice şi valorilor statului de drept.

Pensia de serviciu, astfel cum este reglementată în legislaţia actuală, nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, constituind o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună magistraţii şi care impune obligaţii şi interdicţii pe care celelalte categorii de asiguraţi nu le au.

Prin Decizia nr.873 din 25 iunie 2010, publicată în Monitorul Oficial nr. 433 din 28.06.2010, Curtea Constituţională a României a statuat că :     „Principiul independenţei justiţiei apără pensia de serviciu a magistraţilor, ca parte integrantă a stabilităţii financiare a acestora, în aceeaşi măsură cu care apără celelalte garanţii ale acestui principiu”.

În considerentele aceleiaşi decizii, Curtea Constituţională a mai reţinut că atât în jurisprudenţa sa, cât şi în jurisprudenţa altor Curţii Constituţionale, s-a statuat că stabilitatea financiară a magistraţilor reprezintă una dintre garanţiile independenţei justiţiei.

De asemenea, prin Decizia nr. 20 din 02.02.2000, publicată în Monitorul Oficial nr.72 din 18.02.2000, Curtea Constituţională a României a stabilit că : „ obligaţiile şi interdicţiile severe impuse magistraţilor, precum şi riscurile sporite cu care aceştia se confruntă, justifică în mod obiectiv şi rezonabil o diferenţiere a regimului juridic de pensionare faţă de regimul stabilit de alţi asiguraţi care nu sunt supuşi aceloraşi exigenţe, restricţii şi riscuri”.

Avându-se în vedere că legislaţia în vigoare instituie grefierilor un regim de interdicţii şi incompatibilităţi similar magistraţilor, iar personalul auxiliar de specialitate constituie un real sprijin pentru judecători şi procurori în înfăptuirea actului de justiţie, în unanimitate procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, constituiţi în Adunarea Generală sunt de acord cu punctul de vedere exprimat prin adresa comună nr.4/ AGR/2020 şi 244/SNGJ/2020 din 21.01.2020 ale Asociaţiei Grefierilor din România şi Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial şi exprimă dezacordul cu propunerea legislativă de eliminare a pensiilor de serviciu pentru   personalul auxiliar de specialitate.

Procurorii îşi exprimă solidalitatea cu acţiunile desfăşurate de asociaţiilor profesionale ale personalului auxiliar de specialitate.

Totodată, în unanimitate procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, constituiţi în Adunarea Generală susţin ralierea la orice formă legală de protest, inclusiv prin suspendarea activităţii( cu excepţia cauzelor urgente), pentru susţinerea demersurilor Consiliului Superior al Magistraturii, în calitate de garant al independenţei justiţiei şi asociaţiilor profesionale, în vederea apărării statutului profesional al magistraţilor şi personalului auxiliar de specialitate, ca garanţie a independenţei justiţiei.”, potrivit unui comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com